Obiteljski hobi uzgoja lješnjaka pretvorila u uspješan posao

02.02.2023.

07:04

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

 Jelena Panak Balentić

Jelena Panak Balentić

Foto: HTV / HRT

U Našicama se vole pohvaliti kako su grad poduzetnika. Trenutačno ih je 300-injak i broj se stalno povećava. Tako je jedna mlada poduzetnica obiteljski hobi uzgoja lješnjaka pretvorila u uspješan posao, pokrenuvši preradu.


Iako od jeseni do proljeća traje prerada lješnjaka, i ovih se dana obrezuje nasad lijeske.

Upravo zahvaljujući njemu, ova se mlada Našičanka, po struci prehrambena inženjerka, odlučila otisnuti u poduzetničke vode.

- Kupila sam opremu, sirovinu imam svoju, s OPG-a koji je vlasnik moj suprug, to sve zajedno radimo. Suprug mi je bio velika motivacija i podrška u tome svemu jer je svaki početak težak i ako nemate nikoga tko stoji iza vas, onda vam je još teže, a ja sam blagoslovljena time da nisam sama u tome svemu, rekla je Jelena Panak Balentić, vlasnica obrta za proizvodnju i preradu hrane, Našice.

Od države je dobila poticaj za samozapošljavanje, a potporu daje i grad Našice.

- Gdje se također potiče zapošljavanje novih djelatnika, samozapošljavanje, potiče nabava strojeva, opreme, alata, kako novim poduzetnicima, odnosno poduzetnicima-početnicima, tako i poduzetnicima u fazi rasta i razvoja, kazala je Magdalena Vidaković Gelenčer, pročelnica UO za gospodarstvo i komunalni sustav Grada Našica.

- Cilj nam je da grad bude partner našim obrtnicima, da imamo maksimalnnu suradnju. Drugo, izuzetno nam je važna sinergija između mikro, malih, srednjih i velikih, rekao je Krešimir Kašuba, gradonačelnik Našica.

Iako Jelena pripada u male obrtnike, planovi su joj - veliki.

- Htjela sam se prvo proširiti, da se pročuje za mene, da bih mogla ulagati dalje, al' svakako je cilj naći i neki vlastiti prostor, budući da sam trenutno u najmu i naravno proširiti se, daj Bože nekoga zaposliti, rekla je Panak Balentić.

Nastoji iskoristiti cijelu sirovinu.

- Planiramo proširiti proizvodnju na iskorištavanje ljuske lješnjaka. To je trenutno u fazi razvoja, rekla je Panak Balentić.

Planira proširiti proizvodnju, ali i nasade. Zato je zasukala rukave, pa nakon prerade obrezuje i lijesku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!