Moja.hr: Križevci i okolica u oku mlade umjetnice

10.06.2023.

07:01

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Moja.hr: Križevci i okolica u oku mlade umjetnice

Moja.hr: Križevci i okolica u oku mlade umjetnice

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Večernji list u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, Hrvatskom turističkom zajednicom te partnerom projekta HRT-om već treću godinu donosi multimedijski projekt Moja.hr. Svaki dan upoznajemo mlade autore, po jedan tim iz svake županije koji imaju zadatak predstaviti posebnosti svoga kraja u samo 60 sekundi, a ovaj put to je ekipa iz Koprivničko-križevačke županije. 

Marta Katavić, studentica četvrte godine Akademije likovne umjetnosti, studira i živi u Zagrebu. No njezin je dom ondje gdje joj je puno srce, odnosno u Križevcima, a kako će ih sa svojom ekipom predstaviti u jednominutom filmu provjerila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- Puno više cijenim Križevce i rado rado im se vratim, vratim se baš da napunim baterije, najčešće odem u prirodu, za mene je to mjesto puno sjećanja i puno lijepih momenata mi se desilo ovdje pa se često nađem s ekipom, priča nam Marta.

Marta je dio ekipe koja ima zadaću u 60 sekundi predstaviti svoj dio Hrvatske - Križevce i Koprivničko-križevačku županiju. U svojem gradu često je i domaćin prijateljima i kolegama iz svih krajeva Lijepe naše, pa se i oni ugodno iznenade kada otkriju što sve nudi kraj udaljen samo 30 minuta vožnje automobilom iz Zagreba.

- Inspiracija koja se može iscrpiti iz ovih krajeva je neizmjerno velika. Koji god umjetnik da bi došao u ovo područje, ili čovjek bez obzira kakav i čim se bavi, mislim da se zaista može obogatiti na ovome mjestu, dodaje Marta.

Marta Katavić

Marta Katavić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Križevci su jedan od najstarijih srednjovjekovnih gradova sjeverne Hrvatske. Grad svetog Marka Križevčanina, osam crkvenih tornjeva, mjesto održavanja hrvatskih državnih Sabora, bogate umjetnosti, arhitekture, tradicije kulture posjetitelja, okružen idiličnom i izazovnom prirodom Kalnika poziva na istraživanje.

Snimatelj Stjepan Dolenec okom kamere vidi i ono što nije odmah uočljivo:

- Kad dođete negdje, pogotovo ako je to prvo mjesto gdje ste došli, ako niste još bili, doživite dosta stvari. Ljudi koji dolaze ne primjećuju detalje, a mi koji se bavimo ovakvim stvarima većinom pratimo baš one zanimljive stvari, detalje koji nam upadaju u oči i onda probamo to pokazati na neki drugačiji način, ističe Stjepan Dolenec.

Ovaj put prikazat će taj kraj na način na koji buduća akademska slikarica Marta vidi svoje Prigorje, kroz motive koji su i njoj nadahnuće, kao podsjetnik da motivima ovoga kraja ne mogu odoljeti ni slikari svjetski poznatog naivnog slikarstva - koje je nastalo upravo zbog toga jer su se kista, boje i stakla nakon teškog rada na polju primili i podravski seljaci.

Idilični vilinski pejzaži uz rijeku Dravu i šarenilo plodnih polja koje pruža pogled s Kalnika oduvijek izazivaju divljenje i potiču neizbrisive emocije.

Koprivničko - križevačka županija

Koprivničko - križevačka županija

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Križevci će mi uvijek biti u srcu, uvijek će biti neka polazišna točka iz koje sam i krenula i kojoj ću se uvijek vraćati, jer moji su ovdje i ja sam nekako ovdje, gdje god da odem ,uvijek se vraćam, zaključuje Marta.

Posljednjih godina u ovaj dio Hrvatske vraćaju se i turisti. Uz lijepu prirodu u sva godišnja doba i doba dana sve je više i kreveta koji čekaju turiste.

- Mi kao Turistička zajednica županije prvi smo u Hrvatskoj koji dajemo financijsku potporu za unaprjeđenje smještajnih kapaciteta. Temeljem tog javnog poziva i naših isplaćenih potpora u ove protekle tri godine imamo 20-ak novo otvorenih smještajnih kapaciteta što nas izuzetno veseli, mahom su to kuće za odmor prvenstveno u manjim ruralnim sredinama, a ono što nam je još više drago čuti je kad se ponekad čak i sami začude da su puni, a nekad čak i moraju odbijati goste, napominje Kristina Sočev, pomoćnica direktora, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.

Koprivničko-križevačka županija može se obići na mnogo načina. Raftingom na rijeci Dravi ili čamcima, konjima po utabanim turističkim stazama, pješice po stazi Camino Podravina, paraglajederom s Kalnika, biciklom ili nekim motoriziranim vozilom.

Iz svih tih perspektiva Koprivničko-križevačka županija je lijepa i puni emocijama, baš kao i kreativnu studenticu Martu, za cijeli život.

Koprivničko - križevačka županija

Koprivničko - križevačka županija

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!