Moja.hr: Zašto se djevojka budi na ninskoj plaži?

03.06.2023.

07:20

Autor: Žana Ljuština/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Moja.hr: Zadarska županija

Moja.hr: Zadarska županija

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Večernji list u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, Hrvatskom turističkom zajednicom te partnerom projekta HRT-om treću godinu zaredom donosi multimedijalni projekt Moja.hr. Svaki dan upoznajemo mlade autore, po jedan tim iz svake županije koji imaju zadatak predstaviti posebnosti svoga kraja u samo 60 sekundi, a ovaj put to je ekipa iz Zadarske županije.


Posljednji kadrovi jednominutnog filma o Zadarskoj županiji snimljeni su na ninskoj plaži Ždrijac. Kreativni dvojac ne želi otkriti detalje pa će tek prikazivanje filma razjasniti zašto se djevojka budi na pješčanoj plaži. Reći će tek - bit će to drukčiji film.

Na završnici snimanja je s mladim zadarskom kreativcima bila i ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- Idemo na emociju i pokušat ćemo emocijom dobiti efekt da zapravo treba ostati u Zadarskoj županiji. Pogotovo oni koji jesu iz Zadarske župnije ili oni koji nisu, a planiraju se doseliti u Zadarsku županiju - kao što sam ja to napravio, kaže autor filma Jakov Mađarić.

Jakov je iz Donjeg Miholjca, no njegov je život sada u Zadarskoj županiji pa i sam kaže kako može biti primjer ostalima. Zaposlen je kao ekonimst u katastarskom uredu, u slobodno je vrijeme pjavač s brojnim planovima ispred sebe, a svi su povezani s ostankom u ovom dijelu Lijepe naše.

- Goni nas jednostavno ta činjenica da jako puno mladih odlazi iz Hrvatske pa ako bismo ovim jednominutnim filmom zadržali jednu ili dvije osobe, napravili smo posao samo takav, dodaje Jakov.


Ekipa u akciji

Ekipa u akciji

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Dorijan Dukić je drugi, mlađi dio kreativnog dvojca: medijski tehničar koji svira bubnjeve, a osim glazbe obožava i video: 

- Jednostavno sam se zaljubio u video. Kako čovjek može s jednom ovakvom kamerom napraviti nešto fenomenalno, nešto što inspirira ljude i pokreće -to je to, priča nam Dorijan.

Proizvesti ne sasvim običan promotivan film krajnji je cilj projekta koji kao da je nastao za Dorijana i Jakova.

- Pročitali smo pravila. Da se cilja više na emociju, a ne na klasičn promo film, pa ja sam odmah zvao Jakova i rekao: 'Stari, ovo je naše!', otkriva nam Dorijan.

Ekipa na snimanju

Ekipa na snimanju

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Nema u jednominutnom filmu ni Svetog Donata, ni Pozdrava suncu, ni Foruma. Sve je to, kažu, prekrasno, ali već viđeno, a Zadarska županija ima mnogo više za ponuditi. No kako postići emotivnu povezanost s krajem u kojem žive? Za ove mladiće ništa lakše. Evo zašto:

- Ja bih rekao da naša županija nema mane. Čak turizam preko ljeta, kad je grad krcat, to je isto vrlina. Sve oviso o tomu kako čovjek doživi svoju okolinu... Što se e tiče zraka, pozicije, odlično je, jednostavno nema mana naša je županija, najljepša je. Ja ne bih promijenio ništa, smatra Dorijan.

Video šalje i važnu poruku:

- Ako naši ljudi ne ostanu, tko će? Tu smo jedni za druge, trebamo se držati skupa i ovaj grad i županiju učiniti još ljepšim mjestom za život, poručuje Dorijan.

- Iscrpite ono najbolje iz sebe što možete, pokupite najbolje što vam daje ova župnija i Hrvatska i ostanite doma, dodaje Jakov.

A svi dobro znaju - doma je najljepše!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!