Moja.hr: raspjevane Turopoljke

29.05.2023.

14:03

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Jana

Jana

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Večernji list u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, Hrvatskom turističkom zajednicom te partnerom projekta HRT-om treću godinu zaredom donosi multimedijalni projekt Moja.hr. Ovaj put predstavljamo Zagrebačku županiju.

Zvijezde jednominutog filma koji će na natječaju Moja.hr zastupati Zagrebačku županiju su članice vokalnog ansambla Jane s kojima se družila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Jane su vokalni ansambl iz Velike Gorice s dugogodišnjom tradicijom, koji okuplja žene i djevojke iz cijelog Turopolja. Ove godine pripala im je čast da predstavljaju svoj kraj, Zagrebačku županiju u projektu Moja.hr:

- Zagrebačka županija bogata je tradicijom, kulturnom baštinom, ali i iskustvom. Danas idemo s mladošću, ljepotom i sa ženskom energijom. Jane će predstaviti jednu cjelokupnu priču Zagrebačke županije kroz, ne samo krajolik, nego i kroz pjesmu, ali naravno i ljubav koja se pruža prema tradiciji koju one rade kroz dugi niz godina. Mi pokazujemo izvrsnost. Mi smo mala butik destinacija koja se želi pokazati kao kvalitetna, visoko vrijedna, a naravno i bogata vrijednih ljudi koji rade u tom području, ističe
Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije.

U jednominutnoj videosnimci, uz prekrasne kadrove prirode i turopoljskih drvenih ljepotica, kao što je i kurija Modić Bedeković, Jane će prikazati bajku svojega kraja i pokazati kako je lijepo živjeti u Zagrebačkoj županiji.

- Ovo mjesto u kojem živimo i djelujemo nam je stvarno drago. Ponosne smo kad izađemo van Hrvatske što možemo prenijeti tu tradiciju, te prirodne ljepote našim glasovima i pjesmama koje su ovdje nastale, tako da, ponosne smo na naš kraj, Turopolje, naš grad i sve ljude koji su ovdje, kaže Alina Haraminčić, predsjednica Ansambla Jane.

Jane ispred kurije Modić Bedeković

Jane ispred kurije Modić Bedeković

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Turopolje obiluje tim drvenim spomenicima kulture i imamo jako puno drvenih kapelica, malih hiža, čardaka. A ovo je jedna jedina plemićka kurija koja je jako dobro očuvana i izvana i iznutra, sve ovo što vidite je original i tako da je to nešto što smatramo da bi bilo vrijedno pokazati i šire, dodaje Alina.

Orijentirane na tradicijsku glazbu, vole izazove pa se često igraju i drugim žanrovima poput jazza, popa, rocka. Pjevaju i crkvene pjesme, ali tradicija i folklor njihova kraja su im najvažniji.

- Imamo i još poneko iznenađenje, ali glazbu za ovu prigodu je, kao i većinu naših pjesama je aranžirao Ivica Potočnik. Sve je to lijepo miksao Danijel Skrbin, a montira i radi video uradak Zdenko Bašić s kojim često surađujemo na projektima baš vezano i za Zagrebačku županiju, otkriva Alina Haraminčić.

Jane se ističu stiliziranim kostimima ukrašenim etno elementima. Entuzijastično njeguju ljubav prema hrvatskoj kulturnoj baštini te od zaborava žele sačuvati folklorne običaje. Ovo je njihova priča, priča o identitetu Zagrebačke županije koju će iznijeti u sklopu projekta Moja.hr.


Jane

Jane

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!