[VIDEO] Kad te kit pogleda ispod oka

16.03.2021.

15:52

Autor: Ana Marušić/More/B.A./HRT

Sandra Župan i Igor Goić

Sandra Župan i Igor Goić

Foto: More / HRT

Zadarski avanturisti Igor Goić i Sandra Župan u Karinskom su moru zatekli - kita. Iskustvo je to koje neće zaboraviti. Ekipi HTV-ove emisije More ispričali su kako se to dogodilo...

- To je počelo zapravo full smiješno. Sjeli smo čak u auto, išli malo lutati, malo naći negdje gdje ćemo zaroniti. U tom trenutku zove me prijateljica, koja zna da sam lud za kitovima i slično, i govori "Evo, gledam kita, upravo stojim u Karinu i gledam kita tu na 50 metara od mene". I nama je to bio jasan znak, pošto je već i oprema u autu, - idemo tamo, priča Igor, pa nastavlja:


- Pripremali smo se cijelo vrijeme da će se u nekom trenutku možda dogoditi taj susret, ali se ne možeš na to pripremiti. Imaš onaj, kako bih rekao... Nije strah, nego nekakvo uzbuđenje. Straha tu ne bi smjelo biti jer to su životinje koje imaju najrazvijeniju empatiju od svih bića na cijelom planetu. Ali opet, ne možeš se pripremiti na tu situaciju kad životinja veličine autobusa izroni kraj tebe. Što se zapravo i dogodilo u prvih 15 minuta... Imali smo oboje kamere u rukama, ali je to bio toliko intenzivan trenutak da mi nismo to uopće stigli...

- Uopće se ne možeš koncentrirati na kameru nego - pogled naprijed i "woooow"... Baš je bilo nevjerojatno, nadovezuje se Sandra.

- Dignuli smo dron i tražili ga okolo dronom. Prije par dana smo išli pregledavati materijal i u jednom trenutku vidimo nešto, onako, nekakva flekica kraj broda, i ubacili u softver za obradu, nabili kontrast da se te boje baš izraze, i baš se pojavio cijeli obris. Vidjela se čak i bijela strana droba i peraje, kaže Igor.


- Došao nas je promatrati, kaže Sandra.

- Da, doslovno je došao baciti oko na nas, dodaje Igor.

Kažu kako žive na najljepšem prostoru te da bi bila šteta to ne iskoristiti za razne aktivnosti kojima se bave. Međutim, smeta im nebriga za okoliš - kako je počela situacija s koronavirusom, sve češće nailaze na odbačene maske, a dosta ima i plastičnih boca, plastičnih vreća... Stoga apeliraju na ljude da pokupe za sobom.

Cijelu priču pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!