Voz: divlje plaže kraj Krčkog mosta privlače turiste

27.08.2021.

08:24

Autor: Nikolina Gerek/More/B.A./HRT

Voz

Voz

Foto: More / HRT

U blizini Krčkog mosta usidrilo se mjesto Voz. Nekada trajektno pristanište, danas je divlja plaža. 

Na sjeveroistočnom dijelu otoka Krka, u uvali dobro zaštićenoj od bure i juga, smjestio se Voz. To je u biti uvala koja je zbog blizine kopnu imala geostrateški važnu povijesnu ulogu. U antičko doba tu je bila smještena mala, ali sigurna trgovačka lučica, carina i vojni logor. Sam Cezar u svom djelu "O građanskom ratu" spominje taj dio Krka. U jednom kasnijem epu, upravo se na lokaciji Voza prvi put u povijesti spominju drvene bačve.


- 49. godine prije Krista odvila se jedna vrlo važna pomorska bitka na širem području uvale Voz između Pompeja i Cezara. Zarobljeni, odnosno izolirani Cezarovi vojnici koji su ostali ovdje na Krku počeli su raditi splavi od bačve, vjerojatno uz pomoć lokalnog stanovnika Libirna, da bi uspjeli prijeći s otoka na kopno, kaže Andrea Orlić-Čutulj, direktorica Turističke zajednice Omišalj.


U uvali Voz izgleda kao da je vrijeme stalo. Do izgradnje mosta, Voz je bio ribarska luka i veza Krka s kopnom. Danas izgleda zapostavljeno, nesređenih cesta, bez ugostiteljskih objekata i kuća, ali s malenim, divljim, primamljivim plažama.


- Na Vozu je zabranjeno kampiranje, iako je to jedan od problema s kojim se susrećemo, ali jako veliki broj kupača dolazi ovamo, kaže Orlić-Čutulj.


Ljeti, zbog manjih gužvi i tišine, uvalu Voz posjećuju domaći i strani turisti.


- Došli smo ovamo jer smo vidjeli ovo mjesto preko aplikacije. Tu smo zbog festivala u Novalji. Baš je lijepo, kupali smo se tu i voda je u redu. Ima nas petero, stigli smo iz Lyona, kaže Lucas, turist iz Francuske.

Voz

Voz

Foto: More / HRT

Miris smilja

Kroz Voz prolazi i Krčka mreža hodočasničkih puteva Sv. Jakova. Dvije planinarke popele su se iznad Voza na lokaciju Kapelica vrlo brzo jer propješače dnevno i do 20 kilometara. Odande je pogled na kopno i otok najbolji. Zna to dobro i bivši profesionalni boksač, a sada poljoprivrednik koji ovdje, na vrhu uvale Voz, najviše uživa.


- Poznato je da se s ove povijesne lokacije, Kapelica, nadzirala ta ruta gdje se sve to prevozilo. Zato tu imamo osmatračnicu, kamenu kuću u kojoj je stražar pomno pratio tijek prijevoza stvari, kaže Ante Vičević.


S Antine plantaže smilja cijelom se uvalom širi miris koji dodatno mami putnike namjernike.


- Na poljoprivrednoj površini od 8 ha 2016. godine zasadili smo oko 360 tisuća sadnica smilja koje još dan danas brižno pazimo, čuvamo i beremo i od toga u našoj destileriji radimo zlatne kapljice smilja i hidrolat smilja, kaže Vičević.


Burna prošlost uvale Voz možda se preslika i u budućnosti. Planova ima, no još uvijek samo na papiru.


- Govori se da će doći do izgradnje novoga mosta jer je ovaj postojeći već dotrajao i da bi trebala doći željeznička pruga. O tome više u budućnosti, kaže Orlić-Čutulj.


I Voz, kao dio Omišlja, iznenadio je ove turističke sezone - jer Omišalj je na otoku Krku treća općina po brojnosti gostiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!