Kakav duševni mir! Njih 11 živi na jednom otočiću

07.06.2021.

08:40

Autor: Kristina Štrbac/More/B.A./HRT

Ošljak

Ošljak

Foto: Filip Brala / PIXSELL

Ošljak ili Lazaret, otok najbliži Zadru, svojom mediteranskom ljepotom mami brojne posjetitelje ljeti, no na njemu živi svega jedanaest stanovnika. A njegovo drugo ime - Lazaret - blisko je današnjoj situaciji.


Ovaj mediteranski otočić slovi kao najmanji nastanjeni otok na hrvatskoj obali Jadrana. Njegova obala duga je svega dva i pol kilometra, a istoimeno naselje Ošljak gotovo je trostruko manje. Mjesto je to bogate i zanimljive povijesti, a njegova ljepota oduzima dah svim posjetiteljima.  


Na Ošljaku cijelu godinu živi jedanaest stanovnika, a ostali zaljubljenici u otok dolaze ovamo svaki slobodan trenutak. Najstariji, 88-godišnji Josip Valčić putovao je po cijelome svijetu, ali za svoj je Ošljak ostao vezan cijeli život.


- Rođen sam u ovoj staroj kući, na jedanaestoj stepenici. I ja sam ovdje bio u školi, talijanskoj školi, tri godine, priča nam.


Odveo je barba Josipa životni put u Njemačku, gdje se oženio i dobio troje djece. Kasnije se vratio u Zadar, gdje i danas veći dio godine živi. Ali i on i njegova djeca često dolaze ovamo.


Pokojna supruga Josipa Valčića, inače Njemica, čak je naslikala i dio povijesti otoka. Zanimljivo je da se na ovome otoku gotovo svi prezivaju Valčić, a onaj tko nije Valčić, s njima je u bliskom rodu. Ima to prezime svoju legendu, kada su ovamo s otoka Cresa došla dva brata.


- Oni su tražili negdje mjesto gdje će moći osnovati obitelj, imati svoju djecu i svoju slobodu. I tako su našli samo ovdje na Ošljaku. Njima se Ošljak sviđao, kaže barba Josip.


Zaljubili su se i oni u krasnu prirodu, oženili navodno djevojke iz najbližeg im Preka s otoka Ugljana, a od njih su nastala brojna plemena na otoku. Bilo je to u osamnaestom stoljeću, Ošljak je bio slabo nastanjen, iako je stanovnika bilo i ranije.


- Kalođere su bile prije toga. Ima to povijest, u muzeju piše sve, to je obitelj Kalođera koja je nekad živjela prije Valčića na otoku, kaže Boris Malec, predsjednik MO Ošljak.

Mnogo je svjedoka bogate prošlosti na ovom otoku. Ranokršćanska crkvica Svete Marije iz šestog je stoljeća, na vrhu otoka su i stari mlinovi koji će uskoro u obnovu, a stara ribarska lučica predstavlja primjer autohtone mediteranske arhitekture.


Svoj drugi naziv - Lazaret - Ošljak duguje jednoj situaciji sličnoj ovoj danas.


- Lazaret je zato što je tu nekada bila karantena i tu su ljude dovažali da se izliječe ili umru, nije sad bitno, i zato je on i nastao, kaže Malec.


Ošljak je danas utočište svima željnima mirnoga života. Naravno, svi su povezani s otokom, ali na njemu više nema onih koji su ovdje proveli cijeli svoj život. Ovdje danas žive uglavnom umirovljenici povratnici, a ljeti na otoku boravi i po nekoliko stotina turista. Četiri trajektne linije dnevno dobro ga povezuju s kopnom.


- Sad ide projekt kanalizacije, jer nam to jedino fali, i ide projekt šetnice sa solarnom rasvjetom oko cijelog otoka. Donirali su nam vatrogasnu pumpu, kaže Malec.


- Otok se razvija, ima i turizma, imamo prekrasne apartmane, ljudi koji dolaze na otok, dolaze po 20, 30 godina. Uvijek se vraćaju, dodaje.


A na ovaj otok teško se ne vratiti. I barem na trenutak osjetiti sve čari Mediterana, savršenog spoja gotovo netaknute prirode i čistoga mora. Svega onoga što dalmatinske otoke čini tako posebnima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!