Moždani udar prikovao je Željka za krevet, ruku pomoći pružili su mu suborci

18.01.2022.

07:00

Autor: Zrinka Perić, Daniel Gurov/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Željko Igalac

Željko Igalac

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Članovi udruge "Branitelj pomaže branitelju" obilaze branitelje u njihovim domovima, druže se s njima i razgovaraju. Kako bi se korisnicima i njihovim obiteljima olakšali teški dani, obnavlja se zgrada u kojoj će biti stacionar s krevetima te dnevni boravak za korisnike palijativne skrbi. Tu će im biti pružena liječnička, psihološka, duhovna kao i pomoć volontera.

Teški moždani udar hrvatskog branitelja Željka Igalca prikovao je uz bolesnički krevet. Gotovo je nepokretan, a majka Agica njegova je pomoć.

 - Htjeli su ga staviti u dom. Ja nisam mogla prihvatiti to jer majka sam i ne mogu zamisliti da je on u domu, a da mu ja mogu pomoći, kaže Agica Igalac, majka hrvatskog branitelja iz Andrijaševaca.

Ruku pomoći pružili su mu njegovi suborci. Teško bolesne branitelje obilaze u njihovim kućama, druže se s njima i razgovaraju.

- Danas su oni, sutra ćemo možda biti mi u takvoj situaciji. Čovjek nikad ne zna, puno ljudi je prošlo svašta kroz ovaj rat i poslije rata, kaže Tomislav Dominović, hrvatski branitelj i volonter u Udruzi "Branitelj pomaže branitelju".

Antun je kao pripadnik pete gardijske brigade prošao mnoga ratišta. Otkako je prije pet godina ostao bez obje noge volonteri su mu, kaže, kao druga obitelj.

- Osjećam se super ovako, ja bih mogao do 105 pa opet, ali samo molim Boga da nisam sam, kaže Antun Braovac, hrvatski branitelj iz Gradišta.

Vukovarski Dom zdravlja je 2013. ustrojio uspješan palijativni tim. Dnevno obilaze oko 10 pacijenata, pružaju im pomoć i utjehu.

- Jer on iz kreveta ne može van izaći. On ne vidi sunce kroz prozor, mi smo njima neki dio sunca koji im donosimo u tim trenutcima, kaže Željko Miškulin, predsjednik Humanitarne udruge "Branitelj pomaže branitelju".

Njihov posao je pun empatije, samilosti i brige za najnemoćnije. I zahvaljujući njima umirući pacijenti mogu svoje posljednje dane provesti u svojim domovima, uz obitelj i prijatelje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!