Kulinarska akademija od zaborava čuva lokalne kuhinje

24.02.2022.

07:00

Autor: Zrinka Perić/Daniel Gurov/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Gourmet akademija u Vinkovcima

Gourmet akademija u Vinkovcima

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Uz ugostitelje, uvijek traženo zanimanje jest ono kuharsko. U sklopu EU projekta na obnovljenom "Šokačkom stanu", u Vinkovcima započela je trodnevna akademija na kojoj su recepte razmijenili domaći i kuhari iz Vojvodine, inače partneri u ovom prekograničnom projektu s ciljem očuvanja lokalne kuhinje i razvoja gastro turizma.

U lovački gulaš koji je za sve goste pripremao kuhar Mario idu samo domaći proizvodi.

- Imamo junetine, srnetine, od gljiva imamo lisičarki, šampinjona, znači stvarno jedno bogatstvo okusa koje će se onda kasnije sljubiti, kaže nastavnik u Srednjoj strukovnoj školi u Vinkovcima Mario Janocik.

Kao i svinjska mast i crvena paprika. Starinsko je to jelo u kojemu uživamo i danas.

- Rekli bi da je to starinski finger food. Znači zalogaj za predjelo uz neko dobro piće za početak obroka, kaže nastavnica u Srednjoj strukovnoj školi u Vinkovcima, Marija Bošnjak.

U obnovljenom Šokačkom stanu u Vinkovcima ovih se dana održava kulinarska akademija koja od zaborava čuva lokalne kuhinje i jela.

- Cilj je osim da naši polaznici steknu nova iskustva da kroz projekt i u budućnosti promoviraju i domaće proizvode naših OPG-ovaca s našeg područja, kaže Danijela Slipčević, direktorica Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca.

U mirisima i okusima slavonske kuhinje uživali su i gosti iz Vojvodine koji su im partneri u ovom prekograničnom projektu.

- Sve je to više manje ne isto, nego doslovno identično, samo način prezentacije i priče je drugačija, kaže profesionalni kuhar Nikola Vuksanović.

- Pokušavamo promovirati lokalne autentične proizvode i da očuvamo i promoviramo ono što je autohtono zbog toga što tradicija jest kvaliteta, dodaje Vladica Vojnović iz Turističke organizacije općine Irig.

Kroz ovaj projekt dva gastro centra, u Vrdniku i Vinkovcima, skupit će autentične recepte i posjetiteljima ponuditi zdravu i kvalitetnu hranu, a lokalnim proizvođačima perspektivu i mogućnost razvoja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!