Osijek se odnedavno može pohvaliti svjetskim pobjednikom u pravljenju pizza. Osječanin Alen Radanović, inače višestruko nagrađivani pizza-majstor, u lipnju je u Napulju proglašen najboljim pizza-majstorom.
26.07.2024.
08:23
Autor: Katarina Barač-Perošević/V.G./Studio 4/HRT
Osijek se odnedavno može pohvaliti svjetskim pobjednikom u pravljenju pizza. Osječanin Alen Radanović, inače višestruko nagrađivani pizza-majstor, u lipnju je u Napulju proglašen najboljim pizza-majstorom.
Alenova pizza osvojila je svijet. Njezina je tajna u jednostavnosti i pripremi tijesta od brašna, vode, soli i kvasca. Važnu ulogu ima i fermentacija brašna.
- Na svakom brašnu trebalo bi pisati koji je proces fermentacije i toga se držati, postoje slaba brašna i malo jača. Slabija brašna su do osam sati fermentacije,a jača od 16 do 24 sata. Treba se držati manje količine kvasa i pustiti da tijesto odradi svoje, kaže Alen Radanović, pizza-majstor iz Osijeka.
Kada se tijesto zamijesi, potrebno je iz njega istisnuti zrak laganim pritiskanjem uz rub. Zatim se stavlja umak, sir, i kratko se zapeče.
Iako upotrebljava uglavnom talijanske sastojke, Alen je svoju pizzu prilagodio hrvatskim namirnicama i kućnoj izradi.
- Može se staviti naša domaća skuta, mozarella, rajčice, ljubičasti luk, mogu se staviti domaće masline i krutoni, možemo staviti običnu bruschettu, govori Radanović.
Alen ni sam ne zna koliko je pizza napravio, ali priznaje - u Napulju nije bilo lako. Talijanski žiri u konkurenciji od tisuću sto natjecatelja proglasio ga je najboljim.
- Pred glavnog suca mora se doći s dozom samopouzdanja, ide se prirodno kao što radimo pizzu, ući i napravit samo jednu pizzu, bez treme, bez nervoze, kaže Radanović.
Jer sve mora biti savršeno, kako i treba, za potpuni okus najbolje pizze na svijetu.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora