Nekada rezerviran isključivo za plemstvo, danas je dostupan svima

27.12.2024.

17:35

Autor: Klara Dujmović/T.D./Plodovi zemlje/HRT

Proizvodnja pjenušaca najbrži je rastući segment u svjetskoj vinskoj industriji. I domaći vinari uz takozvana mirna vina proizvode i sve bolje prirodne pjenušce. 

Sve što proizvedu prodaju na kućnom pragu ili u restoranima. Svoje adute, svoje pjenušce, predstavili su i na 5. međunarodnom festivalu u Višnjanu. Izlagalo je 40-ak vinara iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Nekada rezerviran isključivo za plemstvo, danas je dostupan svima. U tom se pjenušavom piću sve više uživa. Lako je posjetiteljima bilo kušati, no teško je bilo žiriju između 50 uzoraka izabrati najbolji pjenušac. 

- Kvaliteta je sve bolja. Vidim da je svake godine sve teže ocjenjivačima davati diplome. Sve više je počela biti kontinuirana kvaliteta pjenušaca i iz godine u godinu su sve bolji, rekao je član žirija Petar Brajković.

Popularnost je sve veća


Naši ga vinari proizvode od različitih sorti i različitim tehnologijama - i šarmat i klasičnom metodom. Najbolji je pjenušac festivala proizveden u podrumu obitelji Peršurić klasičnom metodom, a njegova je baza autohtona istarska malvazija. 

- Pjenušci se sve više piju i sve više prepoznaju kao aperitivna pića, ne samo digestiv i mislim da je puno doprinio i naš festival ovdje u Višnjanu, Vinistra, ali i druga događanja u Hrvatskoj gdje imamo promociju sve veću pjenušaca. Svaki vinar ima jednu etiketu pjenušavih vina. Popularnost je sve veća i veća, istaknula je vinarka iz Višnjana Katarina Peršurić Bernobić.

Prostora ima za sve


S njegovom je proizvodnjom tek počela obitelj Radoš. Svoj prvi pjenušac dobiven od terana, šarmat metodom, u Višnjanu su predstavili javnosti i za njega dobili zlato. 

- Tržišta ima sve više zadnjih nekoliko godina. Svi su počeli raditi bilo šarmat tehnologijom ili šampenoa metodom. Tržišta ima, prostora za sve ima, a vjerujem da ćemo i mi pronaći svoj put, naglasila je vinarka iz Kaštelira Sabina Radoš.

Svoje su adute predstavili i zagorski vinari. Uz šarodne, obitelj Vuglec u pjenušac je utkala i stare zagorske sorte.

- Idealno podneblje za pjenušava vina, laganije sorte više kiseline, za proizvodnju pjenušaca, rekao je vinar iz Krapine Boris Vuglec.

Izlagači iz susjednih zemalja


Među 40 izlagača bilo je i onih iz susjednih zemalja. Godišnju proizvodnju od 30 tisuća butelja pjenušca slovenska vinarija proda na kućnom pragu i u restoranima.

- Najviše prodajemo u restorane i na kućnom pragu. Ako je kvaliteta, možeš prodat. Imaš priču i to nije problem. Stvarno mora bit kvalitetan i možeš ići sa cijenom. Postižemo cijenu od 20 do 15 eura po boci, rekla je vinarka iz Slovenije Petra Sanabor.

S talijanskih je brežuljaka stigao prosecco - pjenušavo vino od sorte glera. 

- Prosecco je lagano vino i nezahtjevno. Može se piti od jutra do kasno uvečer, i to bez sljubljivanja s hranom. Zato je popularno, naglasio je Gianvitorio Zanini, vinar iz Italije.

Svjetski poznato


Sve su popularniji i naši pjenušci. Prilog tomu dao je i ovaj festival. Upravo je na području Višnjana počela proizvodnja prvih pjenušaca u Istri.   

- Pjenušac je najbolje od najboljeg. Zahvaljujući našim vinarima koji marljivo rade u podrumima dobivamo nešto što je svjetski poznato. Držimo taj duh, tradiciju kroz vrijeme. I naš 6. festival nije bez razloga. Vidimo da smo podigli kvalitetu pjenušaca, pomogli smo našim proizvođačima a da stasaju na tržištu što bolje, rekao je načelnik općine Višnjan Angelo Mattich

Proizvodnja prirodnog pjenušavog vina, posljednjih godina raste. U Hrvatskoj ga se godišnje proizvede 7 tisuća i 800 hektolitara, najviše u Istri te u Osječko-baranjskoj županiji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!