Zbog lanjskih izmrzavanja mladica, ali i tuča koje su uništile urod na lozama, rezidba je u Kutjevačkom vinogorju zahtjevna i teška..U stradalim vinogradima, škare će u trsje tek u ožujku, čak i travnju. I to zbog straha od proljetnih mrazeva koji dolaze s promjenom klime, ali bolesti pogotovo opasne eske.
Na udarnim položajima Podgorja u Kutjevačkom vinogorju, lani je tuča nemilosrdno šibala lozu...Urod je uništila, a rane na lozi su tako teške da je rezidba itekako osjetljiv posao. Čak i za ovog iskusnog vinogradara i vinara.
- Gubimo ne jednu već dvije berbe i odlučili smo raditi ovako s tim da ćemo ove godine u rezidbu ići jako kasno, krajem trećeg i početkom 4. mjeseca kada krenu sokovi, rekao je Stanko Zrinščak, Podgorje.
Sve kako bi izbjegli kasne proljetne mrazeve koji smrznu nježne mladice. Logike ima, slaže se struka.
- Vegetacija krene kasnije, međutim u velikim proizvodnim nasadima to je danas neizvedivo, manji vinogradari ipak mogu pomaći termine rezidbe, dodaje doc. dr. sc. Josip Mesić, Fakultet turizma i ruralnog razvoja, Požega.
Rezidba krenula još u prosincu
Škare u ruke uzimaju samo oni najiskusniji jer ništa ne žele prepustiti slučaju..Zato pažljivo, jer bolesti ovako ranjenoj lozi itekako su ozbiljna prijetnja.
- Ostavljanjem starih lucnjeva na trsu kad ih budete na godinu skidali, naći ćete veće rane koje su prava opasnost i potencijalno žarište za razvoj eske, nastavlja Mesić.
U ovim ekološkim vinogradima - tuče i izmrzavanja nije bilo. Rezidba je krenula još u prosincu, rezači - iskusni.
- Tu su zaposleni i naučili su posao, tu se reže i ostavlja 2 do 3 reznika, znači pet do šest loza čak i sedam i to će biti otprilike kilogram grožđa po trsu, naglašava Ivan Enjingi, Venje.
Baš je rezidba znamo - ključna u određivanju količine i kvalitete grožđa.
- Što se tiče izmrzavanja sigurno da neće biti jer graševina može izdržati i do - 20 stupnjeva, jedino kasni mrazevi u 5. mjesecu su najopasniji kad loza potjera, zaključuje Enjingi.
Pa valja u podrumu imati zalihe koje će teških godina osigurati prodaju. A takve su, zbog sve većih klimatskih izazova, sve češće..
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!