Nizozemac Edy Ostmann u Bjelovaru otvorio trgovinu starina

21.07.2022.

19:58

Autor: Sani Lukić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Nizozemac Edy Ostmann u Bjelovaru otvorio trgovinu starina

Nizozemac Edy Ostmann u Bjelovaru otvorio trgovinu starina

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Dok se iz Hrvatske mnogi iseljavaju, ima i onih koji su u našoj zemlji pronašli novi dom. U Bjelovaru se skrasio Nizozemac Edy Ostmann koji je prije pet godina otvorio trgovinu starina.

Od sitinica za kunu preko glazbenih uređaja do vrijednih predmeta poput ovog sata iz 19. stoljeća te antiknog namještaja. Sve se to može naći u Edijevoj trgovini starina.

- Ima od igle do lokomotive. Najbolje ide namještaj, antikviteti, moderniji namještaj, stolice - sve, kaže Edy Ostmann, vlasnik trgovine starina.

Edijev je poslodavac u Nizozemskoj procijenio da je prestar, dao mu otkaz pa je Edi pokrenuo posao u Bjelovaru. Brat Bert zadužen je za nabavu.

- Vozim sedam do osam puta na godinu. Utovarim robu u Nizozemskoj, Njemačkoj i Belgiji, dovezem je ovamo. Prodajemo dva, tri tjedna, vraćam se i kupujem druge stvari, kaže Bert Ostmann.

Kupci su najčešće ljudi iz bjelovarskog kraja, no budući da je trgovina uz prometnu cestu prema Zagrebu, kupuju i prolaznici.

Život je u Hrvatskoj, kažu braća Edi i Bert, u odnosu na Nizozemsku malo sporiji, opušteniji.

- Jako volim ljude iz Hrvatske jer su ležerni, nikamo se ne žure - polako, kako vi to kažete na hrvatskom, kaže Bert.

Edi je 30 godina dolazio na hrvatsku obalu kao turist, a u Umagu je upoznao suprugu iz Bjelovara pa se zbog ljubavi i posla na kraju skrasio u bilogorskom kraju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!