Novigradska dagnja
Foto: HTV / HRT
Novigradska dagnja" postala je 43. hrvatski brend zaštićen u Europskoj uniji. Dagnja poznata po velikoj količini mesa dobila je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, priznanje koje jamči autentičnost proizvoda. Postupak zaštite pokrenula je tamošnja Udruga uzgajivača školjaka "Novigradska dagnja".
Najbolja je svježa, tek izvađena iz mora.
- Ovo je dagnja koja je 90 posto puna, objasnio je uzgajivač dagnji, Duje Šarlija.
Novigradska je dagnja posebna. šest centimetara duga, teška 20 grama. Lepezastog, trokutastog ili izduženog jajolikog oblika.
Godinu i pol do dvije potrebno je dagnji da bude idealna za berbu.
Mnogo više vremena, gotovo osam godina, trebalo je novigradskoj dagnji da dobije europsku zaštićenu oznaku izvornosti. Time je ova dagnja zaštićena na cijelom području Europske unije, što svakome jamči kupnju autentičnog proizvoda.
- Smatramo da taj proizvod može biti jedan od nositelja etno gastro ponude Zadarske županije, dodao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i europske fondove Zadarske županije, Danijel Segarić.
Izazovi u proizvodnji
Sedam novigradskih proizvođača godišnje plasira 200 tona ove školjke. Iako se uzgaja u zatvorenom akvatoriju, može je se proizvesti i više. No nije tajna, ova je godina za novigradsku dagnju vrlo turbulentna.
- Uslijed dotoka slatke vode suočili smo se s ogromnim mortalitetom krajem prošle i početkom ove godine, a ono što je ostalo uništile su zadnje poplave u Obrovcu, rekao je tajnik udruge "Novigradska dagnja", Branimir Baždarić.
Ostalo je malo na velikim dubinama. No sasvim dovoljno za nedavno održanu manifestaciju "Okusi novigradske dagnje".
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!