Tko bi rekao da se brusači noževa još traže, štoviše i dobro rade. Jedna od rijetkih brusionica noževa nalazi se u Zadru, u vlasništvu Glavića, oca i sina. Mlađi Dino kao arhitektonski tehničar uvijek je sanjao o arhitekturi, no, život ga je ipak vratio na brušenje noževa što je još radio u djetinjstvu. Kaže - nije požalio.
Brusi, oštri, polira, "glanca". Na tržnici ispod volta jedina je ovo brusionica noževa, u Zadru i šire i ne samo njih. Tridesettrogodišnji Dino marljivo radi, crne ruke ne smetaju.
- Oštrimo noževe, sjekire, lance od motorke, škarice, rekao je Dino Glavić, brusač noževa.
Ovo je mesarski nož i Dinu treba petnaestak minuta da ga "dovede u red". Cijena tri, četiri eura. U trgovačkim centrima nož se već može kupiti za pet eura. Iako se radi o obrtu koji izumire, mladom i starijem Glaviću posao ipak ide.
- Može se živjeti, može se živjeti jer mi smo turistički grad puno je restorana, puno toga i onda i mi naravno imamo posla, dodaje Glavić.
Sada je ipak malo manje posla nego li ljeti kada kuhari oštre svoj noževe. Proširili su djelatnost i na izradu ključeva.
- Na poluotoku nas je sve manje, ništa nema. Na poluotoku smo mi, koji urar, postolar, ostalog nema više, ništa radi, nastavlja Glavić.
Izrađuje i male nožiće kojima se može jesti janjetina
U ovih desetak kvadrata, ljubitelji janjetine doći će na svoje. Peka od sedamdeset centimetara promjera za gozbu za pola sela, i mali nožići posebne namjene.
- Mi znamo reći da stane ispod cijelo janje i vreća krumpira koliko je velika, priča Glavić.
- Pošto su ovako tanki, ako je oprema za janjetinu onda služi za jesti rebra, zaključuje Glavić.
A kao nesuđeni arhitekt i Dino si da oduška kada skicira ove ručno izrađene noževe. A za kraj stručni savjet - nikad ne stavljajte noževe u perilicu posuđa.