Obitelj Wang: Koliko knedla pojedete prvog dana kineske Nove godine - toliko vas bogatstva očekuje

01.02.2022.

20:47

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/HRT

Wangovi već šest godina žive u Zagrebu

Wangovi već šest godina žive u Zagrebu

Foto: Dnevnik / HRT

Prvi je dan kineske Nove godine, koja je u znaku tigra. On simbolizira snagu, samopouzdanje, strpljenje, životnu energiju. Optimizma u obitelji Wang u zagrebačkim Gajnicama ne manjka. Poručuju - ovo će za sve ljude biti dobra godina.

Za Kineze je Nova godina vrijeme obitelji. Iako Wangovi već šest godina žive u Zagrebu, stekli su mnoge prijatelje koji im ublažavaju žudnju za dalekim domom. 


- Nastojimo biti zajedno, jesti tradicionalnu hranu, razgovarati. Dijelimo blagoslove jedni drugima, imamo najljepše želje, kaže Jing Zhao


Na stolu morate imati mnogo vrsta mesa, mnogo povrća, sve to označava da ćete u Novoj godini imati obilje hrane.


Prvoga dana Nove godine knedle punjene mesom najvažnija su hrana - simboliziraju novčiće i blagostanje, a koliko ih pojedete, toliko vas bogatstva očekuje.

Obitelj Wang

Obitelj Wang

Foto: Dnevnik / HRT

Kaligrafija je važan dio njihove kulture, obitelji i prijateljima na papire se ispisuju novogodišnje želje. 


- Obično ih stavljamo na zidove, vrata i druga mjesta, vjerujemo da će nam donijeti sreću i blagostanje našim obiteljima, kaže Zongyuan Wang.


Ali i prosperitet. Dok iz domovine stižu poruke s lijepim željama, najmlađi član obitelji Wang ima samo jednu, ali veliku... 


- Da pandemija prestane, da možemo opet ne nositi maske i da ne bude više samoizolacije, kaže Zhaozhi Wang.


Važna je i crvena boja koja, uz to što označava ljepotu i sreću, Kinezi vjeruju i da rastjeruje sve što je loše. Jedan od važnih simbola je i vatromet - pucanjem petardi pobjeđuje se zlo, a Novoj godini iskazuje dobrodošlica. 


- Vjerujem da ćemo ovdje imati više kinesku atmosferu dočeka Nove Godine, jer daleko smo od domovine i više se veselimo sitnicama i svakom zajedničkom trenutku, naime, sada se i u Kini Nova godina sve manje dočekuje na tradicionalan način, kaže Zongyuan Wang.


U Kini se Nova godina obilježava gotovo puna 2 tjedna, a u ovoj godini Tigra važno je pobijediti sve strahove i hrabro krenuti naprijed.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!