Vjerujemo da su rijetki oni kojima je čišćenje ribe draga aktivnost. No, gospodin Josip Bugarija iz Bibinja već gotovo 30 godina čisti ribu za kupce na zadarskoj ribarnici. To mu je posao. Kaže, najteže je očistiti kirnju. Škrge joj se vade čak kliještima.
Vječno pitanje. Čisti li se riba od glave ili od repa? Ovaj znalac zna. Kaže, kako kod koje.
- Čisti se riba i od glave i od repa. Ovisi koja riba. Ako se guli onda od glave, a ako se čisti normalno onda ljuske od repa prema gore, naglasio je Josip Bugarija, čistač svježe ribe u Zadru.
- Ruke mi nisu izgrizene od soli, zato što ja u rukavicama radim, tako da sam na rukavice puno, puno novaca potrošio dosad, kazao je.
Zato su tu reuma, bolni zglobovi, noge. Ali kupac mora biti zadovoljan. Najbitnija je brzina čišćenja. Kilogram "pipavih" trljica očisti za pet minuta.
- Možete jedino opstati, ako imate brzinu i kvalitetu, rekao je.
Tri eura za čišćenje kilograma ribe. Cijenu ne može dizati otkad je Poluotok opustio. Da bi privukli kupce, čiste je i prodavači.
- Kad je došao euro, srdela je bila 20 kuna, čišćenje je bilo 20 kuna, srdela je išla na 4 eura, mi smo ostali na 3. Srdela je išla na pet eura mi smo i dalje ostati na tri eura, naglasio je.
Ruke u vodi, pogrbljenost, stalni propuh. Josip dvadeset šest godina čisti ribu.
- Ovo je kompliciran i dosta težak posao. I uvijek moram za sobom prati, da bude čisto, govori Josip.
Nasljednika u poslu nema i iako su kupci zadovoljni žali što će ovaj banak nakon njega ostati prazan.