Okusi Lepoglave: Najbolje od starinskih jela i finih vina

29.03.2025.

09:08

Autor: Danijela Herceg/D.M./Studio 4/HRT

Lepoglava, nadaleko poznata po čipki, svoj identitet ponosno čuva i kroz okuse prošlosti. Na večeri posvećenoj lepoglavskoj gastronomiji predstavljena su najbolja starinska jela i domaća vina ovog kraja.

Dva jela – gibanica s repom i mlinčani kolač – zaštićena su kao nematerijalna kulturna baština, zahvaljujući trudu članica KUD-a "Lepoglavski pušlek".

Repa, sir i vrhnje – okusi djetinjstva


Gibanica s repom tradicionalno se pripremala za Uskrs i Božić, a radila se od namirnica koje su se nekad nalazile u svakom domaćinstvu.

– Hranila se krava i kokoši pa se imalo i sira i mlijeka i jaja. Ništ' se nije trebalo kupovati. I maslac, putar smo radili doma, vrhnja je bilo... Repa se je posijala, pobrala i čuvala se za takve prigode, ispričala je Mirjana Zbodulja iz KUD-a "Lepoglavski pušlek".

Znanje i ljubav prema tradiciji prenose na djecu


Članice KUD-a brinu da ova i druga jela njihovih baka ne padnu u zaborav. Aktivno rade s djecom i mladima te im prenose znanje o lokalnoj tradiciji.

– Jako puno hodamo po vrtićima i školama. Djeca su jako zainteresirana. Uvijek ih pitam: ‘Kaj bi vi rađe jeli – kremšnite ili mlinčani kolač?’ Uvijek kažu: ‘Mlinčani kolač, to je teta jako fino!’, kazala je Štefica Bizek, predsjednica KUD-a "Lepoglavski pušlek".

Okusi Lepoglave: štrukli, klipići, bučino ulje...


Na večeri se moglo uživati i u štruklima, salenjacima, makovnjači, orehnjači, klipićima s bučinim uljem, širokim rezancima sa špekom i zagorskoj juhi. A uz jelo se posluživala i kapljica – vina lokalnih vinara.

– Čini mi se da cijeli ovaj kraj i regija traže da imamo što više sorti koje možemo ponuditi kušačima, rekao je Jerko Marković iz Udruge vinogradara, voćara i vinara "Klopotec".

Ponos na baštinu


Gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuo je da Lepoglava s ponosom može pokazati svoju baštinu jer ima vrijedne ljude koji njeguju kulturu i tradiciju.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec dodala je da Varaždinska županija ima 25 zaštićenih proizvoda – bilo na nacionalnoj ili europskoj razini, bilo sa zaštitom jamstvenim žigom.

Direktorica Turističke zajednice Lepoglave, Ljubica Dubovečak, napomenula je da se u sklopu festivala čipke već deset godina promoviraju i lokalna jela, pogotovo za strane goste koji takve okuse često nikada nisu ni probali – niti vidjeli.

– Očuvanje tradicije važno je za zaštitu kulture i identiteta zajednice, podsjetila je na kraju Mirjana Zbodulja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora