Lepoglava, nadaleko poznata po čipki, svoj identitet ponosno čuva i kroz okuse prošlosti. Na večeri posvećenoj lepoglavskoj gastronomiji predstavljena su najbolja starinska jela i domaća vina ovog kraja.
Dva jela – gibanica s repom i mlinčani kolač – zaštićena su kao nematerijalna kulturna baština, zahvaljujući trudu članica KUD-a "Lepoglavski pušlek".
Repa, sir i vrhnje – okusi djetinjstva
Gibanica s repom tradicionalno se pripremala za Uskrs i Božić, a radila se od namirnica koje su se nekad nalazile u svakom domaćinstvu.
– Hranila se krava i kokoši pa se imalo i sira i mlijeka i jaja. Ništ' se nije trebalo kupovati. I maslac, putar smo radili doma, vrhnja je bilo... Repa se je posijala, pobrala i čuvala se za takve prigode, ispričala je
Mirjana Zbodulja iz KUD-a "Lepoglavski pušlek".
Znanje i ljubav prema tradiciji prenose na djecu
Članice KUD-a brinu da ova i druga jela njihovih baka ne padnu u zaborav. Aktivno rade s djecom i mladima te im prenose znanje o lokalnoj tradiciji.
– Jako puno hodamo po vrtićima i školama. Djeca su jako zainteresirana. Uvijek ih pitam: ‘Kaj bi vi rađe jeli – kremšnite ili mlinčani kolač?’ Uvijek kažu: ‘Mlinčani kolač, to je teta jako fino!’, kazala je
Štefica Bizek, predsjednica KUD-a "Lepoglavski pušlek".
Okusi Lepoglave: štrukli, klipići, bučino ulje...
Na večeri se moglo uživati i u štruklima, salenjacima, makovnjači, orehnjači, klipićima s bučinim uljem, širokim rezancima sa špekom i zagorskoj juhi. A uz jelo se posluživala i kapljica – vina lokalnih vinara.
– Čini mi se da cijeli ovaj kraj i regija traže da imamo što više sorti koje možemo ponuditi kušačima, rekao je
Jerko Marković iz Udruge vinogradara, voćara i vinara "Klopotec".
Ponos na baštinu
Gradonačelnik
Marijan Škvarić istaknuo je da Lepoglava s ponosom može pokazati svoju baštinu jer ima vrijedne ljude koji njeguju kulturu i tradiciju.
Zamjenica varaždinskog župana
Silvija Zagorec dodala je da Varaždinska županija ima 25 zaštićenih proizvoda – bilo na nacionalnoj ili europskoj razini, bilo sa zaštitom jamstvenim žigom.
Direktorica Turističke zajednice Lepoglave,
Ljubica Dubovečak, napomenula je da se u sklopu festivala čipke već deset godina promoviraju i lokalna jela, pogotovo za strane goste koji takve okuse često nikada nisu ni probali – niti vidjeli.
– Očuvanje tradicije važno je za zaštitu kulture i identiteta zajednice, podsjetila je na kraju
Mirjana Zbodulja.