Pelješac i Ston vratili se u prošlost - prvi Oldtimer rally Ston

23.04.2023.

12:38

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Prvi Oldtimer rally Ston

Prvi Oldtimer rally Ston

Foto: HRT / HTV

Atraktivni limeni ljubimci vratili su Pelješac i Ston u prošlo stoljeće. Oldtimer klub Dubrovnik organizirao je prvi stonski Oldtimer reli, a modernim pelješkim prometnicama, među ostalim i Pelješkim mostom, voze automobili stari nekoliko desetljeća. 

Iz Stona se za podnevnik Dnevnik HTV-a javila Ivana Brailo Drnas. 


- Toliko je ljubavi uloženo u njih da nemaju nikakvih problema sa svladavanjem 50 kilometara dugačke rute koja je išla preko Pelješkog mosta do Putnikovića, a posljednja etapa je ona do Stona. 


Ovo je prvi Oldtimer reli Ston u organizaciji Oldtimer kluba Dubrovnik, ali sigurno ne i posljednji. 

- Više je od 120 automobila. Oni su proizvedeni najranije oko 1993., dakle imaju 30 godina, ali imamo puno i ovih starijih iz 60-ih i 70-ih. Najstariji automobil nam je iz 1954. Prvi stonski reli ima 50 kilometara plus ono što su morali prijeći da bi do njega i došli. Dosta su se navozili tako da je očito da su automobili u jako dobrom stanju, rekao je predsjednik Oldtimer kluba Dubrovnik Zoran Obradović

Oldtimer

Oldtimer

Foto: HRT / HTV

Riječ je pravom crnom ljepotanu, koji, prema riječima njegovog vlasnika, radi besprijekorno.

- Automobil je iz 1954. godine. Na njemu je sve u fantastičnom stanju i danas nam je ovdje odlično, rekao je vlasnik oldtajmera Drago Krmek

Puno je ljubavi uloženo u ove automobile, stoga su 50 kilometara po novim i starim pelješkim cestama prošli bez problema. Neki od ovih automobila pravi su rariteti. Đuro Deranja iz Oldtimer kluba Dubrovnik ponosno pokazuje svoj mercedes coupe iz 1966., sa 150 konjskih snaga.

Sudionici su stigli iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja. Neki su samo do Pelješkog mosta putovali dva dana.

Oldtimer klub Mostar jedinstven je po tome što ima i svoj muzej, s automobilima starima gotovo stotinu godina. No, što je sigurno - sigurno je, kaže predsjednik kluba Zdravko Vidović.

- Ovdje sam 'renaultom peticom'. Nekako su nam renaulti dragi i s njima nam je lijepo putovati, jer smo još luđi u njima. Kad idemo sa Jaguarom ili Mercedesom, moramo biti jako ozbiljni, kaže.

Uz ugodnu vožnju te pelješke ljepote, vina i delicije, prvi stonski oldtimer rally sasvim sigurno neće biti i posljednji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!