Baveći se ekoproizvodnjom, obitelj Haršanji iz Kućanaca Đakovačkih već deset godina uzgaja nasade lijeske. Svoje proizvode plasiraju putem društvenih mreža i uvijek su u potrazi za novim kupcima koje nije lako pronaći, ali ne posustaju. Daju mu i dodatnu vrijednost pretvarajući ga u poslasticu. No ono što je zanimljivo jest da možete i posvojiti stablo i time si osigurati urod lješnjaka u idućih deset godina.
Formiranje krošnje jedan je od velikih stvari za pripremu terena za berbu, a kako bi dobili plod koji je potpuno iskoristiv, ne upotrebljavaju se kemijski preparati.
- Sorte su autohtone domaće, znači nisu hibridizirane, kažem čovjek se nije umiješao, još uvijek je priroda glavna. Prinosi nisu spektakularni kao u nekakvom intenzivnijem obliku proizvodnje, ali zato je kvaliteta jednostavno nemjerljiva, poručio je Tomislav Harašanji, vlasnik OPG-a, Kućanci Đakovački.
- Posvajanjem stabla na našem imanju osiguravate sebi lješnjak sljedećih deset godina. Mi osiguravamo minimalni prinos po svakom stablu, 2 kg, ali iz godine u godinu on može biti 4 ili 6 kg tako da na neki način želimo kupce nagraditi, dodao je Tomislav Harašanji.
Nakon berbe lješnjaka obitelj Harašanji male plodove pretvara u poslastice - prži ih, karamelizira ili miješa s čokoladom.
- Otopljena čokolada pripremljena na određenoj temperaturi navlači se postupno kroz nekoliko faza dok se slojevi čokolade ne osuše da bi bila glatka, priopćila je Marija Harašanji.
Potom slijedi sušenje i pakiranje u kojem sudjeluje cijela obitelj, jer je u ovom poslu pronašla sebe i svoju budućnost.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!