Pošumljavanje dronom na području Grubišnog Polja

07:00 / 30.04.2022.

Autor: Sani Lukić/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Pošumljavanje dronom

Pošumljavanje dronom

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nakon što je lani uz pomoć bespilotnih letjelica pošumljeno područje Oklaja opožareno prije 12 godina, ekipa "Projekta O2" s partnerima je akciju nastavila na području Grubišnog Polja. Riječ je o jedinstvenom inovativnom europskom projektu koji su pokrenuli entuzijasti, zaljubljenici u prirodu.

Iz zraka se paketići sjemenja izbacuju na željeno područje, a pošumljavanje dronom posebice je pogodno na nepristupačnim područjima.

- Tamo gdje praktički ljudska noga ne može ni kročiti. Ona druga velika prednost je ta što imao puno brži efikasniji način sadnje odnosno pošumljavanja i treći je ono čime se bitno ponosimo da sadimo isključivo s autohtonim vrstama gdje itekako vodimo računa tako o održavanju bioraznolikosti, naglasio je Goran Ladišić, osnivač i pokretač Projekta 02.

Na ovaj način za pošumljavanje jednog hektara, odnosno od 1500 do 2000 sadnica, treba oko pet sati. 

- Po hektaru se sadi 5 tisuća kuglica. Jedan nosač na dronu može ponijeti oko 100 kuglica i otprilike mu treba minuta do dvije, ovisi kolika mu je udaljenost područja koje će se pošumljavati, da izbaci sve kuglice i onda se vraća nazad i imamo novo punjenje, rekao je Ivan Beno, Projekt 02.

Na grubišnopoljskom području gdje tvrtka proizvodi kuglice sjemenja, akciji vrijednoj 92 tisuća kuna priključila se tvrtka koja se bavi i proizvodnjom uređaja za stvaranje zelene energije. 

- Putem drona će se izbaciti ukupno 5 tisuća seedbombsa od kojih se očekuje dvije tisuće stabala da će izrasti, a bombice smo upravo sada radili zajedno. To je jedna korporativna akcija u kojoj sudjeluju volonteri iz cijele grupe. Svi znamo koliko su šume važne i iz kojih razloga, no mi smo se za ovo odlučili, zato da smanjimo svoj ugljični otisak, ali i da ostavimo nešto lijepo generacijama koje dolaze iza nas, rekla je Vlatka Kamenić Jagodić, direktorica marketinga Končara, Zagreb.

Tvrtka surađuje sa stručnjacima, zaštitarima prirode, Hrvatskim šumama i Hrvatskim šumarskim institutom. Dosad je, u suradnji s partnerima, na nekoliko lokacija u Hrvatskoj posadila oko 33 tisuće sadnica autohtonog drveća na gotovo 7 hektara. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!