More kod Korčule prekriveno uginulim mušicama

09:42 / 18.05.2022.

Autor: HTV/HRT/D.S.

Površina mora prekrivena je uginulim mušicama

Površina mora prekrivena je uginulim mušicama

Foto: HTV / HRT

U Korčuli je posljednjih nekoliko dana površina mora prekrivena uginulim mušicama. Iako uzorci nisu poslani na detaljnu analizu, pretpostavlja se da je riječ o lisnim ušima, sitnim organizmima uobičajenima za kopnena područja u ovo doba godine. O tom fenomenu Stana Živkušić razgovarala je s Tamarom Crnac, mag. biol. et oecol. mar. 

Površina mora prekrivena je uginulim mušicama na nekoliko lokacija u gradu Korčuli, ali i diljem otoka.


- Pretpostavlja se da se radi o lisnim ušima, međutim, nitko nije potpuno siguran, a za sada nisu napravljena detaljna istraživanja i analize uzoraka, no nije neuobičajeno da se događa eksponencijalni rast tako malih organizama u područjima koja karakteriziraju blage zime, kao što je ovdje slučaj, rekla je Tamara Crnac, mag. biol. et oecol. mar. 


Povoljni uvjeti za razmnožavanje tako malih organizama i obilje hrane potiču ih na migraciju prema područjima u kojima imaju sve potrebno za razvoj, a to su upravo mediteranska. 


Jesu li mušice štetne?


- Svaki organizam kada se previše razmnoži štetan je jer dolazi do disbalansa u prirodnoj ravnoteži i tada nema dovoljno mjesta za sve, dolazi do pomora nekog organizma, a pretpostavka je da se to dogodilo i sada, objasnila je Crnac.


Govoreći o mušicama u zraku koje se također primjećuju na Korčuli, Crnac je kazala da je pretpostavka da je riječ o istim mušicama, no to će se sa sigurnošću znati za 15-ak do 30 dana, kada će se na lišću moći uočiti veće količine lisnih uši te će lišće biti ljepljivo i po tome će se moći zaključiti radi li se o istoj vrsti.


S obzirom na klimatske promjene kojima svakodnevno svjedočimo, možemo očekivati da će se takve situacije ponavljati, no Crnac očekuje da će priroda "odraditi svoje" te će lisne uši u kratkom razdoblju procesom biorazgradnje nestati iz morskog okoliša.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!