Program kontrole napuštenih pasa

17.02.2023.

19:57

Autor: Dinko Kreštalica/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

Napušteni psi

Napušteni psi

Foto: HTV / HRT

Grad Zagreb po prvi puta donosi Program kontrole populacije napuštenih pasa. Riječ je o dokumentu koji bi trebao regulirati probleme životinja koje su vlasnici svjesno napustili. Takvih se pasa na godinu u gradskom skloništu za nezbrinute životinje zbrine oko 1000, a još ih tristotinjak utočište nađe u skloništima brojnih udruge za zaštitu životinja.

To će se postići edukacijama građana o odgovornom skrbništvu za pse te kontrolom mikročipiranja koje se kod nas provodi već 12 godina.

- Ovaj program želi uvesti reda da se jednostavno uz izbor kućnog ljubimca uzme i odgovornost za tog kućnog ljubimca kako ne bi stradao on, ali kako ne bi patile i druge životinje, kako ne bi patili drugi građani, naglašava Luka Oman, predsjednik udruge "Prijatelji životinja".

Isti zakon određuje da jedinice lokalnesamouprave mogu propisati i trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja, jer u samo par godina broj pasa na ulicama mogao bi se udeseterostručiti.

- Ako si preuzeo obavezu moraš se brinuti za njega. Dobio si dijete i moraš se brinuti za njega, govori Ljubo.

Zagreb je jedan od rijetkih gradova koji nema problema sa psima lutalicama, a imaju i jako dobru statistiku i točno znaju odakle koji pas dolazi.  

- Oni nam dolaze s istoka, tako da najviše poziva dobivamo iz Sesveta i njihovih prigradskih naselja, onda je sljedeća Dubrava, a cijeli onaj zapadni dio uopće ni malo ne sudjeluje što se toga tiče, rekla je Tatjana Zajec, voditeljica Skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu.

Sve je veći problem i crno tržište čistokrvnih pasa. Tako se u Europskoj uniji svake godine traži gotovo 8 milijuna ukradenih pasa, namijenjenih preprodaji. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!