Projekt "Geronto zajednica" pružit će više od tri tisuće usluga pomoći u kući

16.06.2022.

07:00

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Projekt "Geronto zajednica"

Projekt "Geronto zajednica"

Foto: Dnevnik / HRT

Dom za starije osobe "Centar" u Zagrebu provodi projekt "Geronto zajednica". Do kraja svibnja sljedeće godine, do kada projekt traje, planiraju pružiti više od tri tisuće usluga pomoći u kući - bilo da je riječ o gerontodomaćicama, pomoći kućnog majstora ili mobilnog tima za krizna stanja.

Mnogi u starijoj životnoj dobi, iako pritisnuti problemima i zdravstvenim teškoćama, i dalje žele živjeti u sigurnosti vlastitoga doma. No kada brinuti se za sebe postaje sve teže - tada je potrebna pomoć. 

Marija i Anica članice su mobilnog tima za krizne situacije. Pomažu gospođi Vinki koja je preuzela brigu za teško bolesnog supruga. Kažu, mnogi pitaju kako se u vlastitom domu brinuti za osobu koja je potpuno ovisna o tuđoj pomoći. 

- To je davanje lijekova, injekcija, održavanje osobne higijene, a samoj obitelji dajemo emocionalnu i psihosocijalnu podršku, kaže viša medicinska sestra i članica mobilnog tima za krizne situacije Anica Mat. 

Nažalost, potreba za ovakvim timovima sve je više, a njih je sve manje.

- Svako će ti doći malo da ti pomogne, ali najviše si prepušten sam sebi, ja sam s njim 24 sata. A ipak, kada od nekoga dobiješ barem malu pomoć, to puno znači, govori Vinka Davidović.  

Projekt "geronto zajednica" potpuno je financiran iz europskih fondova i sve su usluge za krajnje korisnike besplatne.

- Ljudi ne znaju mnoga prava koja mogu kroz institucije svoje lokalne zajednice ostvariti. Naprimjer, zahtjev za jednokratnom materijalnom pomoći , zahtjev za doplatkom za tuđu pomoć i njegu, ističe magistra socijalnog rada i članica mobilnog tima za krizne situacije Marija Benčić.  

Program je osmišljen prema stvarnim potrebama starijih, kako bi znali da se netko o njima brine - tu je za njih kućni majstor za sitne popravke, praonica i glačaonica rublja i mnoge druge usluge.

- Smještaj u instituciji se nastoji izbjeći i odgoditi što duže je to moguće, a da bi se to uspjelo, mi moramo osigurati niz usluga koje to ljudima dopuštaju, da bi oni mogli doista provesti život u vlastitom domu, kvalitetno i dostojanstveno, ističe socijalna radnica na programu "Geronto zajednica", Dom za starije Centar, Sanela Kovač Gajski

Iako na početku, projekt se već sada pokazao više nego dobrim i potrebnim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!