Punitovačka procesija

16.06.2022.

17:13

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT

Punitovačka procesija

Punitovačka procesija

Foto: HRT / HRT

Blagdan Tijelova slavi se i na istoku Lijepe naše. U mjestu Punitovci, nedaleko od Osijeka, žive Slovaci i Hrvati i zajedno u narodnim nošnjama sudjeluju u Tijelovskoj procesiji. 

Na početku Punitovačke procesije najmlađi mještani odjeveni u narodne nošnje - slovačke i šokačke.

- Meni to znači mnogo, zato što to je nešto moje i trebamo štovati tu tradiciju ipak, tako da meni to mnogo znači - kaže Dora Poljarević.

- Ja se već dugo nisam obukla, ali eto, zbog te djece i da se vidi malo raskoš naših nošnji i na ovaj sveti dan - dodaje Štefanija Kanisek.

- To je održavanje duha tradicije, klanjanje Presvetom, očitovanje Presvetom u svakodnevnom životu i izlazak Presvetoga van, među ljude - ističe Marija Perić.

Uz molitvu i pjesmu, vjernici punitovačke župe obišli su sve sjenice koje inače predstavljaju 4 strane svijeta.

- Mi smo sretni jer u našoj su župnoj zajednici 4 sela, upravo na 4 strane svijeta. Krndija, Jurjevac, Josipovac i Punitovci, zato i te 4 sjenice koje spremaju vjernici iz ta 4 sela označavaju cijelu našu župnu zajednicu okupljenu u jedinstvu, oko Isusa Krista - poručuje Đurica Pardon, župnik župe Sv. Ladislava kralja, Punitovci.

Stari je običaj, ove 255 godina stare župe i da sjenice za tijelovsku procesiju izrađuju mještani sva 4 sela.

- Ti običaji čuvaju naše korijenje, čuvaju našu ukorijenjenost u ovaj prostor, u ovu zemlju iz koje smo nikli iz koje svakodnevno dobivamo kruh svagdanji - naglašava župnik Pardon.

Svoju povezanost i bogato nasljeđe predaka mještani su pokazali i uređivanjem svojih prozora i kuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!