Raštika se najčešće kuha u hladnim mjesecima, svatko je sprema drugačije

31.01.2023.

07:00

Autor: Mateja Delija/Regionalni dnevnik/HRT/IMS

Raštika

Raštika

Foto: HTV / HRT

Raštika je jedna od najzdravijih vrsta zeljastog povrća koja je u Hrvatskoj najviše rasprostranjena u Dalmaciji i na otocima. U Neretvanskoj dolini tradicionalno se već osmu godinu održava natjecanje u pripremi ove zdrave namirnice. Manifestaciju je posjetila i naša ekipa.  

Najbolja raštika, kažu domaćice, raste uz rijeku Norin. Najčešće se kuha u hladnim mjesecima. 


- Netko bi je jeo svaki dan, a barem se jedanput tjedno skuha raštika, rekla je Maša Markota iz Vida.   


- Prije su kuhali s jeguljom jer je jegulje bilo, a sad se samo sa suhim mesom kuha. Netko možda voli suhu koštradinu ili neke druge vrste mesa, kazao je Dražana Talajić iz Vida.  


U mjestu Vid pokraj Metkovića raštika raste u gotovo svakom vrtu, a ona najkvalitetnija čuva se za kulinarsko natjecanje. Ove godine ''Raštika u Naroni'' privukla je čak devetnaest natjecateljskih ekipa i posjetitelje iz susjednih krajeva.


- Dosta mladih se uključilo i u organizaciju i što se tiče kuhanja, rekao je Mario Bukovac iz hrvatsko starinarsko športsko društva Vid. 


- Ja san naučio od majke, a majka od bake i tako sigurno generacijama unazad. Tradiciju treba nastaviti, rekao je Luka Marević iz Metkovića.  


A stigli su i susjedi s Pelješca sa skromnim očekivanjima.  


- Očekivanja nemamo neka posebna, ali barem prvo mjesto rekao je Ivan Mrčavić iz DVD-a Putnikovići. 


Raštiku vole i poznate zvijezde. 


- Čuo sam da je 'raščikijada' ovdje, onda smo potegli iz Splita uživati malo, kazao je pjevač Giuliano.  


Iako se radi o jednostavnoj pripremi i malo sastojaka, svatko ju kuha drugačije, a dodaje se čak i ljuta paprika.


- Zimi treba malo jer je hladnije onda raštika bolje ide sa suhim mesom, rekao je Ante Veraja iz Metkovića.   


Spremale su se za nepca i druge delicije.


- Brudet od morske ribe, miješani brudet i imamo domaćicu koja sprema dalmatinske uštipke, nabrojila je Višnja Bartulović iz Blaca. 


U moru raštike, stručni žiri na kraju je ipak odabrao najbolju.


- Već sedam godina dolazimo na raštikijadu i uvik smo bili zadnji i sad nam je ovo baš veliko iznenađenje, rekla je Nikolina iz pobjedničke ekipe ''Kako bilo'' iz Ploča. 


Naposljetku, svi su složni da je najvažnije bilo dobro se zabaviti i usput opskrbiti vitaminima iz ove sve popularnije namirnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!