Zagorski purani iz Đakovštine

11.12.2022.

07:00

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT

Farma purana

Farma purana

Foto: HTV / HRT

Bliže se blagdani. Jedna od delicija na blagdanskom stolu je i purica. Iako je najbolja ona zagorska, a u Slavoniji se manje jedu, u Đakovštini je najveća hrvatska farma zagorskih purana. Uzgajaju ih na ekstenzivan način, a sve što proizvedu i prodaju.

Bučno je na farmi zagorskih purana u Ivanovcima Đakovačkim.


Obitelj Đurić uzgaja ih na otvorenom već 13 godina. Uzgoj traje od 6 do 8 mjeseci. Isključivo jedu domaću hranu, pa je konačni proizvod meso vrhunske kvalitete. 


-Troškovi same proizvodnje hrane su otišli dosta gore, sve je poskupilo, cijela proizvodnja, tako da su purice nešto skuplje, ali to nije utjecalo na potražnju. Uvijek se traži purica više, rekao je Danijel Đurić, vlasnik farme zagorskih purana


Tako je na farmi trenutačno oko tisuću purana. Dvije tisuće njih već su otišle kupcima, najviše u Zadarsku županiju.

-U 2021. g. iz hrvatskih klaonica isporučeno je domaćem tržištu nekih 11 i pol tisuća tona svježeg ili rashlađenog mesa pura i purana. Dakle domaća proizvodnja je prilično solidna i ona je konstantna, kazao je Igor Mikulić, viši stručni suradnik u HGK ŽK Osijek.


Iako Slavonci tradicionalno biraju prasetinu i piletinu za blagdanski ručak, sve češće traže i puretinu.


-Samo u prosincu se zakolje 110 do 120 tisuća purica i purana, što je nekih 350 tona purećeg mesa koje bude posluženo za onaj tradicionalni božićni ručak, rekao je Mikulić.


Božić je tako mnogima nezamisliv bez purice s mlincima. A zagorski puran oduvijek je bio na cijeni, pogotovo nakon dobivanja europske oznake zemljopisnog podrijetla.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!