Dovoljan je jedan poziv i spretni riječki HGSS-ovci već su na terenu

28.11.2022.

20:26

Autor: Borna Šmer/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Podružnica Hrvatske gorske službe spašavanja u Rijeci

Podružnica Hrvatske gorske službe spašavanja u Rijeci

Foto: Dnevnik / HRT

Podružnica Hrvatske gorske službe spašavanja u Rijeci osnovana 1960. Tijekom više od šest desetljeća kroz nju su prošli brojni volonteri, svi s istim ciljem, pomoći ljudima u iznimno teškim situacijama u kojima bi se našli, najviše na teško pristupačnim terenima. 

Jedan poziv i akcija kreće. Zna se, onamo kamo drugi ne mogu - idu oni.

- Spretni riječki HGSS-ovci u nekoliko su trenutaka na terenu. Srećom, ovdje je ipak riječ o vježbi, rekao je novinar Borna Šmer.

- Ovo je obavezna vježba prije skijaške sezone. Znači, svaki član mora odraditi ovu vježbu da bi mogao dežurati na skijalištu, kazao je pročelnik HGSS Stanice Rijeka Marko Andrić.

Ljudi različitih zanimanja, ali vrsni alpinisti, speleolozi, planinari, skijaši, ronioci. Među njima i Zdenko Vidmar koji je u službi četrdeset godina. Jedan je od najstarijih aktivnih članova. Kaže, mnogo se toga promijenilo od njegovih početaka.

- Naš entuzijazam, volonterizam, naš žar da dajemo sebe i da budemo na raspolaganju. Taj dio je ostao isti, naglasio je član HGSS Stanice Rijeka Zdenko Vidamr. 

Napredak u tehničkom smislu itekako je vidljiv, ali ključ svake akcije su ljudi. Njih tridesetak svakodnevno je na raspolaganju. Od 0 do 24.

- To su nekakvi momenti kada je teško se odvojiti od kauča, od rođendana, od obitelji. Od nekakvih obaveza i sličnoga gdje svi uživamo u nekakvom komforu ili smo vezani uz nekakve poslove. Međutim, tada sve ostavljamo i idemo u akciju spašavanja, istaknuo je Andrić.

Bilo na more, bilo u planine.

- Ove smo godine imali šezdesetak akcija na poziv. Znači, direktnih poziva preko ŽC 112 ili na dežurni telefon, još je bilo četrdesetak akcija što na dežurstvima ili drugim aktivnostima, poručio je.

U povodu obljetnice objavili su i monografiju, a kao zakasnjeli rođendanski dar, riječki HGSS-ovci uskoro dobivaju i novu helikoptersku bazu na Rujevici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!