Kako danas živi Škabrnja?

17.11.2022.

17:33

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Škabrnja danas

Škabrnja danas

Foto: HTV / HRT

Mještani Škabrnje 18. studenoga ne mogu zaboraviti, ali unatoč boli, svoju djecu uče da vole svoj dom i da treba graditi prijateljstva, a ne ratovati. Nasreću, imaju koga učiti jer je to jedno od rijetkih mjesta s prirodnim prirastom. 

Iako je prije 31 godinu Škabrnja proživjela tešku traumu, danas je jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj koje se može pohvaliti pozitivnim demografskim trendom, a tko ima bolji uvid u broj rođenih od zvonara mjesne crkve?


- Zasad što se tiče nataliteta kod nas se više ljudi rodi, nego umre. Ove godine umrlo je 19 ljudi, a rođeno oko 25 djece, kaže zvonar mjesne crkve Zoran Ražov.


Iako smo duboko u jeseni, u škabrnjskom vrtiću život buja. Snovi, planovi, veselje mališana, kako i treba biti u toj dobi.


- S veseljem mogu navijestiti da je općina Škabrnja dobila projekt tj. bespovratna sredstva za nadogradnju vrtića. Plan je nadograditi prostor za jasličku skupinu, ističe Katarina Ražov, zamjenica ravnateljice DV "Maruškica" u Škabrnji.


I mali Škabrnjani vole svoj dom, potvrđuje nam. Zapale i oni svijeće za tužnu obljetnicu. 


Na njihovim crtežima vječni motivi poput kućice u cvijeću, ali i neke nove inspiracije. Imaju svoje snove, vide daleko u budućnost. I zanimljivo, upravo ti budući liječnici, influenceri i majstori, žele kao odrasli živjeti u svojoj Škabrnji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!