U Malostonskom zaljevu, najpoznatijoj domaćoj bazi školjkarstva uzgajaju se različite vrste školjki i jedno je od rijetkih zdravih staništa u Europi. Procvatu školjkarstva na krajnjem jugu Hrvatske i ove godine prkose predatori, pa je uzgoj sve zahtjevniji.
Spajanjem juga školjkari Brijeste doživjeli su ekspanziju u proizvodnji. Njihove se školjke nude diljem Hrvatske i pravi su gastro užitak, posebno kamenice koje na tržištu drže cijenu od čak 1 eura za komad.
- Možda se to ljudima čini da je skupo, međutim nitko ne može znati nečije probleme i težinu rada kad ne dođe da to proba, kaže Ante Prlaguzić iz Brijeste.
Orade školjkare drže u neizvjesnosti
Malostonski zaljev zaštićeni je rezervat, no to pravilo ne vrijedi za oradu – najvećeg predatora od kojeg strepe školjkari. Svaki je odlazak na more nova neizvjesnost.
- Dođeš do predkonzuma ili konzuma, dogovoriš prodaju, dogovoriš cijenu, dogovoriš sve. Za petnaest dana počinjete radit izlov, dođeš na uzgajalište, nema ništa. E onda je to problem, požalio se Nikša Matković, školjkar iz Bistrine.
Njegov sumještanin Cvjetko Matković kaže da je orada u Socima pojela možda i vagon-dva mušula (dagnji).
Teško je zaštititi omiljene školjke
Kažu, dobro je otkad država daje potpore, pa svi misle kako se od ovoga posla lijepo živi.
No kada jednom krenu u školjkarski radni dan ne požele se vratiti.
- Radna snaga je jako komplicirana, tako da je to ipak u blagome padu, koliko god je posao dobar, po nekakvim brojevima, rekao je Zdravko Lazić, školjkar iz Brijeste.
Uza svu mehanizaciju, teško je sačuvati i zaštiti dagnje i kamenice, koje bez obzira na svoju skupoću ipak privlače domaće i turiste.
Jednu od zgoda opisao je Ante iz Brijeste.
- Pa ja im uvijek govorim kako je to dobro, je li, za neke stvari, i onda se oni smiju. Tu je bio jedan Čeh i onda dolaze mu ovi. Kaže: Reci ti njima, evo vidiš, ovaj što se time bavi ima sedmero djece. Onda ovaj govori: Jezus i Marija!
Posao školjkara ipak opstaje i žele da ostane u nasljeđu, ali tvrde, radit će ga samo oni uporni i strpljivi.