Pošast svinjske kuge polako se smiruje, no oporavak svinjogojstva tek slijedi. Svinja je čak deset posto manje nego prije godinu dana, ali tradicija i dalje živi pa su slavonski svinjogojci u rekordnom broju došli na najveći festival čvaraka - slavonsku Čvarkijadu.
Brojne ekipe odmjerile su snage u pripremanju ove ukusne i nimalo jeftine delicije koja još čeka zaštitu izvornosti. Komade domaće leđne slanine iskusni majstori zanata brzo i spretno režu na uske trake, a onda u kocke, manje ili veće. Ovisno o ukusu. Uz lagano miješanje, tope ih na tihoj vatri - u hrskave, zlatne čvarke.
- Ne smije biti prejaka, ali ne smije biti ni slaba. Treba ipak dobro znati topiti, rekao je Kazimir Hudi iz Jakšića.
Mnoštvo je ovdje ekipa. I to iz cijele slavonsko baranjske regije, prave čuvarice ove izvorne tradicije. Nije ju zatrla ni afrička svinjska kuga. Zlato iz slavonskih pušnica, strast je i posao ovog Županjca koji do sirovine, one prave, domaće - teško dolazi.
- Za domaći proizvod je ključno da ljudi hrane svinje domaćom hranom, da ne koriste premikse. Ja idem od Gradišta, Cerne, Prkovaca, Ivankova, da ne nabrajam sva sela, pa tamo kupiti 10 pa tamo 15 bravaca, naglasio je Zoran Džoić iz Županje.
Baš se oni najteže oporavljaju od posljedica svinjske kuge koja je domaće svinjogojstvo gotovo bacila na koljena. Tovljenika je lani bilo 100 tisuća manje. Osjetilo se to i na festivalu ove delicije za koju su s mukom nabavili sirovinu.
- Jako je teško doći do sirovine, jako je teško doći do slanine, slanina je sad na cijeni jer se od nje prave čvarci, a cijena im je 20, 25 eura i nitko nam sirovinu neće prodati za 3 eura, rekao je Vladimir Protić, Udruga čuvara slavonske etno baštine, Požega.
Pravi čvarak - majstori znaju što je domaća roba. Kriteriji ocjenjivanja "čvarka svih čvaraka" zato su strogi.
- Mora biti određeni stil rezanja čvaraka, mora biti boja i naravno okus. Ne smije ništa stršati i mora biti onaj stari slavonski okus gdje ništa ne prevladava, istaknuo je Zvonimir Škopec, sudac "Čvarkijade", Vetovo.
Okupilo se na ovom festivalu više od tri tisuće ljubitelja ove masne, ali neodoljivo slasne hrskave delicije.
- Pije se s graševinom, suha graševina koja ima mali ostatak šećera, ali je u kategoriji suhe, ima lijepu kiselinu tako da se s čvarcima koji imaju svoju masnoću jako lijepo sljubljuje, rekla je Zorica Tandara, Udruga vinara i vinogradara, Kutjevo.
A dok ovaj izvorni proizvod Slavonije i Baranje ne dobije pravu zaštitu, u malim tajnama velikih majstora, uživaju mnoga nepca ne pitajući za cijenu.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!