U općini Muć otpad se nelegalno iskrcava u blizini kuća

14.11.2022.

17:05

Autor: Branko Dobrota/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

U Općini Muć otpad se nelegalno iskrcava u blizini kuća

U Općini Muć otpad se nelegalno iskrcava u blizini kuća

Foto: HRT / HTV

Stanovnici u općini Muć često muku muče sa zapaljenim otpadom koji se nelegalno iskrcava u blizini kuća. Bijesni su jer, tvrde, narušena im je kvaliteta života, ali i zdravlja. Iz općine kažu da su svjesni problema, no ruke su im vezane. Nelegalna odlagališta postala su ozbiljan problem. 

Nepregledni planinski prostor općine Muć, smješten u splitskome zaleđu, postao je zona nelegalnoga odlaganja otpada. Posljednji ekološki incident zbio se u naselju Neorić. Lokalni su vatrogasci, uz tehničku pomoć općine, uspjeli zaustaviti požar na divljem deponiju. 

- Prije dva tjedna imali smo veliki požar na deponiju, koji je trajao nekoliko dana i dosta smo uložili truda da to pogasimo, govori Bože Delić, zapovjednik DVD-a Muć 

- Relativna blizina Splita i napuštenost terena pruža idealne uviete za takve anomalije i nezakonite prekršaje, naglašava Filip Stupalo, načelnik općine Muć.

Na širem području općine Muć brojna su napuštena sela i nenaseljeni prostor.

Mještani Muća podijeljeni su zbog divljih odlagališta na svome prostoru. Pojedinci tvrde kako im otpad u prirodi nije nikakav problem.

- Za mene je to u redu, jer nema deponija. Ljudi se snalaze. Gdje će bacati, pita se Damir Bazina, Muć-Neorić.

- Očigledno je da smo mi postali odlagalište splitskog otpada. Govorim o građevinskoj šuti, govori Miro Šoljić, Muć-Sutina.

Komunalne službe općine Muć uvijek su na terenu, ugrađeno je nekoliko kamera na području općine, ali nadzor prostora od čak 220 četvornih kilometara, radno vrijeme i zakonske ovlasti, pružaju im vrlo malo prostora za kvalitetnije djelovanje protiv divljih odlagališta otpada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!