Mandarine i Neretva - neraskidiva veza

11.11.2022.

07:01

Autor: Mateja Delija/Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Spomen-ploča neretvanskoj mandarini

Spomen-ploča neretvanskoj mandarini

Foto: HTV / HRT

Prije nego što završi sezona berbe mandarina u dolini Neretve, ekipa HTV-a krenula je putem povijesnog razvoja agruma i došla do jednog od najstarijih stabala mandarine.


Osamdesetosmogodišnja baka Križa prije 70 je godina u dolini Neretve zasadila prve sadnice mandarine. I dalje spretno bere mandarine koje još od osamdesetih rastu u njezinom vrtu. Jedina je koja još može ispričati autentičnu priču o prvim sadnicama.

- Svi su pomrli, nikoga nema živa više, a i ja čekam kad ću, rekla je Križa Zonjić iz Opuzena.

Prve su neretvanske mandarine, kaže, uzgojene na Salacanovom imanju ili ''kod pošte' i to sorte Unshiu kasnije zasađenih u Lukama gdje danas je danas velika plantaža s novim nasadima. 

- Za 1. maja se je veselilo na Ušću i pekli janjci i posadila se prva naranča za Ušće dolje u dolini Neretve, kazala je baka Križa.

I nakon toga su se mandarine razmnožile?

- Razmnožile i sadnice su bile vrlo, vrlo skupe, odgovorila je Križa.

Ostalo je povijest, i, nažalost, rijetka su autentična stabla ostala i sačuvana. 

Novinarka Mateja Delija pokazala je plod manadarine zasađene prije 65 godina.  Iako se radi o starom stablu i dalje daje izvrsne i ukusne plodove.

Ova mandarina ima svoju spomen-ploču jer je jedina ostala od nekadašnjeg nasada s 500 stabala. Danas je na tom mjestu jedna od najvećih stanica za dozrijevanje i otkup voća koju su osnovala dvojica prijatelja. Jedan od njih nećak je osnivača PIK-a Neretve Stanka Parmaća koji je među prvima poljoprivrednike poticao da sade mandarine jer će od njih jednog dana moći dobro živjeti.

- Oni hrabriji ljudi koji su malo više bili u tom smislu ušli su u tu proizvodnju. Kad su im stabla došla na rod, to je bila baš prava, zarada i moglo se od toga jako dobro živjeti, rekao je Niko Ujdur (Frigo Bonsai).

- Pošto je ovo linija kontinentalne i mediteranske klime, između ostalog, bilo je predloženo da se ide u sadnju citrusa jer je to granična linija za uzgoj citrusa, kaže agronom Ante Parmać

Zbog klimatskih promjena kroz godine teško je bilo očuvati stara stabla agruma, zato se takvi primjerci ovdje smatraju posebnima. Stanko Salacan iz Opuzena u svom vrtu još posjeduje limun kojeg je zasadio njegov otac sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

- Do dana današnjega je on živ i nitko ne zna u dolini Neretve koliki je vijek trajanja agruma. Ja mislim da je ovo najstariji, rekao je Salacan.

Srećom ima još starih koji svjedoče važnoj povijesti. U dolini Neretve danas je zasađeno više od dva milijuna stabala, a mandarina je postala "brend" ovog dijela Hrvatske. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!