Stari i nemoćni mještani Ervenika dobili vozača

16.10.2022.

07:00

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/HRT

Vozača na raspolaganju imaju osam sati dnevno

Vozača na raspolaganju imaju osam sati dnevno

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Stari i nemoćni mještani općine Ervenik na raspolaganju sada imaju vozača! Projekt od "Od vrata do vrata" provodi Odjel za socijalna i humanitarna pitanja Srpskog narodnog vijeća, a cilj mu je pružanje socijalne usluge prijevoza i pratnje za starije osobe na slabije razvijenim područjima bez javnog prijevoza. Osim u općini Ervenik provodi se već tri godine i u još nekoliko gradova i općina. Projekt financira najvećim dijelom Europa. 

Vozi ih se od vrata do vrata. Na raspolaganju vozača imaju osam sati dnevno. Uslugu koristi 50-ak mještana - razasutih po pet sela u općini.  


- Kriterij je bio +65, s malom mirovinom. Ja ljudima kažem da se jave par dana prije tako da mogu imati neki svoj raspored, kaže Miroslav Ergić, terenski suradnik na projektu "Od vrata do vrata".


A prijevoz im je - besplatan! 


- Dobro nam, kažem ti, dođe i to da ne plaćamo 200 kuna do Knina, kaže Zorka Mrdalj.


"Autori" projekta na umu su imali ljepšu starost za osobe treće dobi.  


- U sredinama gdje ne postoji javni prijevoz ili je on nedostatan. To su također sredine koje su ekonomski slabije razvijene, gdje je prisutan i problem siromaštva, što u konačnici dovodi do socijalne isključenosti starih osoba, ističe voditeljica projekta Tatjana Dragičević iz Odjela za socijalna i humanitarna pitanja SNV-a. 


Zamjerku na vožnju "Od vrata do vrata" - nema nitko. Dapače! Hvale ga korisnici, ali i njihova desna ruka za upravljačem - jer radnih je mjesta u ovome kraju na kapaljku. 


- Prijeđem dnevno oko 80 do 100 km, a to znači općenito, prijevoz kod doktora, plaćanje računa, kaže Ergić.  


- Ovo vrijedi ne samo za mene, nego za cijelo selo, ističe Rajko Brekić


U "paketu" s vožnjom dobili su stariji i pratnju i savjetnika. Kažu: tri u jedan!

- Prebaciti bolesnika, žalosnika... Javiš preko telefona, on dolazi, kaže Brekić.


70-ak posto stanovnika u općini Ervenik je 65 plus. Osim prijevoza, stari i nemoćni mogu dobiti i pomoć u kući.


- Namjeravamo na našem teritoriju osim ova dva programa implementirati i uslugu podjele toplih obroka. I kad to se desi, onda možemo reći da smo na neki način zaokružili te socijalne usluge, kaže načelnik općine Ervenik Predrag Burza.


A rješavanje pitanja njihove dugoročnosti zazivaju svi. Jer život ne može biti na čekanju, od projekta do projekta. A dostojanstvena starost je pravo, a ne privilegija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!