Teti Mariji dolazak gerontodomaćice uvijek izmami osmijeh

07:00 / 10.04.2022.

Autor: Petra Neuner Geržinić/Regionalni dnevnik/HRT

Marija Novak

Marija Novak

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Oko 160 Ukrajinaca smješteno je u Bujama i okolici. Oni često pomoć potraže i u tamošnjem Crvenom križu. No, iako su mnogima danas ukrajinske izbjeglice u fokusu, bujski Crveni križ nastavlja i s redovitim aktivnostima. Tako su predstavljeni rezultati pilot-projekta "Pomoć u kući". 

Teti Mariji dolazak gerontodomaćice Alice iz Crvenog križa uvijek izmami osmijeh. Nismo je ulovili, ali čuli smo da u dom gospođe Novak unosi veselje i dobro raspoloženje.


- Ja se jako veselim tom danu jer znam da ćemo voditi jedan lijepi ljudski konstruktivni razgovor o mojoj situaciji i o svemu u svijetu u ovim teškim vremenima korone i rata, kaže Marija Novak.


Emotivna bivša profesorica hrvatskog i psihologije navikla je na društvo, a danas živi sama. Pa su joj susret s Alice i razgovor - najvažniji u tjednu.


- Alice ide sa mnom na groblje do moje kćeri, ide sa mnom u apoteku, ako ja ne mogu, ona mi sama donese iz apoteke lijek, ide nekad i u banku kad moram uzeti mirovinu, kaže Marija.


To je dio, nazovimo, obveza koje tri zaposlene gerontodomaćice Crvenog križa Buje obavljaju posljednju godinu za 47 korisnika i korisnica.


- Mi smo u ovih godinu dana ukupno pružili 2400 usluga. Naše gerontodomaćice imale su 1926 posjeta i ono što želim uvijek istaknuti, s obzirom na to da je to veliki teren, ukupno su u tih godinu dana prešle više od 22.000 km, kaže Hrvoje Kovačević, ravnatelj GD-a Crveni križ Buje.


Jer pokrivaju područje tri grada i tri općine na zapadu Istre. I ovise, naravno o financijama lokalnih jedinica. Pa se u Crvenom križu nadaju da će nakon pilot projekta ova socijalna usluga zaživjeti kao trajna pomoć u kući potrebitima, poglavito, starije životne dobi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!