Međunarodni festival pjenušca u Višnjanu

10.12.2022.

13:21

Autor: Petra Neuner Geržinić/Dnevnik/HRT/IMS

Međunarodni festival pjenušca Višnjan

Međunarodni festival pjenušca Višnjan

Foto: HTV / HRT

Koja je čarolija stvaranja pjenušavih vina; zašto ih više ne odabiremo samo za "posebne prigode" - otkrio je 4. Međunarodni festival pjenušaca u Višnjanu. Najbolje pjenušce predstavilo je 20-ak izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Mjehurić do mjehurića. Svježina, ''perlanje'' i aroma ono su po čemu se razlikuju pjenušava vina.


23 izlagača predstavila su svoje najbolje uratke. No šampion je samo jedan. Nastao je u obitelji koja je prva u Istri pokrenula ozbiljnu proizvodnju pjenušaca. 


-Drugačije jer je to jedini naš brut natur, onako kako ga priroda napravi, ja ga samo upakiram, rekla je  Katarina Peršurić, proizvođačica pjenušavih vina iz Višnjana.

A pakiranja su sve posebnija. Drukčija iznutra (zlatni listići), ali i izvana. Jedan od predstavljenih pjenušaca je i onaj koji se čuva od svjetlosti slovenskih proizvođača sa 170 godina tradicije i okićenih zlatnom medaljom u Višnjanu. 


-Radimo u potpunoj tami i radimo na normalan način, na degustaciji se vide razlike, zadržava više svježine, manje ima neugodnih nota, okusa i mirisa, rekao je Filip Babli iz Radgonske gorice u Sloveniji. 


Težak je zadatak imalo povjerenstvo za ocjenjivanje. Pred njim je bilo 40-ak uzoraka - i nije im pronađena nijedna mana. Odlučivale su nijanse. Ali ipak, istaknula se jedna regija. 

-Istra, Višnjan je mjesto gdje se proizvode i konzumiraju i potrošačima nude izvrsna vina, rekao je Borisav Miličević, predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje pjenušca.


Baš zbog ljubavi prema pjenušcima već je na otvorenju festivala bila gužva.


-Posebna ljubav prema vinu, jer nekad su bile žene, a poslije vino, a sad su prvo vina, a poslije žene, rekao je jedan od posjetitelja.


-Pjenušci su jako dobri, ja volim slatkasta, tako da volim lagane okuse, stvarno su ok, zadovoljna je bila druga posjetiteljica. 


I više od toga jer upravo su ta vina, uz Zvjezdarnicu i 15 kilometara udaljeno more, motiv za dolazak u Višnjan. Pa i zbog njihu posljednjih godinu i pol općina bilježi porast broja dolazaka turista od 35 posto. Samo ove godine ostvarili su 120 tisuća noćenja.


A za one koji pjenušac konzumiraju samo u posebnim prigodama - došlo je njihovo doba! Živjeli!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!