Istarske delicije obogaćene pčelinjim proizvodima

15.02.2022.

21:02

Autor: Petra Neuner Geržinić/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Istarske delicije

Istarske delicije

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Iako ove godine u Pazinu nema manifestacije "Dani meda", Turistička zajednica središnje Istre u veljači je ipak uz pomoć ugostitelja organizirala nezaobilaznu zimsku manifestaciju, kroz kušanje istarskih delicija obogaćenih pčelinjim proizvodima. Prošla je godina za pčelare bila iznimno teška pa je i meda bilo jako malo.

Galerija
Pčelari, Foto: Regionalni dnevnik/HRT
Pčele, Foto: Regionalni dnevnik/HRTMed, Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Nije njihovo vrijeme, tek pokoja izmili van. Hladno je podno Učke. Ali usporene radilice i sad su pod budnim okom obitelji Baričević. Njihov trud pčele obično nagrade, ali lani su bile škrte.

- Trenutačno smo na nekakvih 50-ak košnica na dvije lokacije. Broj pčela po košnici, kaže da pčelari imaju najviše zaposlenika jer je veliki broj i teško brojati. Ove godine med je u ponudi gorak, rekla je pčelarka Ana Baričević.

Ali očito kvalitetan jer bez zaliha su ostali već jesenas. Vrijeme ih ni ove godine, kaže, nije poslužilo. Ali se nadaju i bagremu i kadulji i cvjetnom medu na proljeće. No, klimatske su promjene odradile svoje. 

- Oni koji su selili na mikrolokacije u Liku i Karlovac uspjeli su, situacija nije bajna, rekao je Ranko Anđelini, predsjednik Udruge pčelara ''Lipa'' Pazin.

No, to se na tanjuru ne primijeti. Glavno jelo su medaljoni od svinjskog filea. Med je na meniju od istarskog pjata do kolača.

- Gosti polako uče i onda nije toliko ekstremno da je intenzivan med. Med je dodatak koji oplemeni meso, istaknuo je Miro Vošten, vlasnik konobe.

Koliko uspješno, svjedoči dobra posjećenost.

- Da provjerimo naše domaće delicije, med domaći, pršut, atmosfera je super i ognjište, rekao je Šime Martinović iz Labina.

- Kod kuće dosta koristimo med u marinadama. Fenomenalno je i jako lijepo, tu smo jeli njihovo domaće, rekla je Liana Knežević, Sveta Nedelja.

I med mora biti domaći, istarski. Nositelj izvornosti je Udruga pčelara ''Lipa'' Pazin koja priprema i zaštitu na razini Europske unije.

- Ono što proizvedemo ovdje u Istri, da putem zaštite izvornosti i potrošačima možemo prezentirati i da je potrošač siguran da je kupio pravi istarski med, naglasio je Ranko Anđelini, predsjednik Udruge pčelara ''Lipa'' Pazin.

Još samo da ga djelatnice košnice i proizvedu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!