Lov na tartufe u Motovunskoj šumi

04.09.2022.

07:00

Autor: Petra Neuner Geržinić/T.D./Dnevnik/HRT

Za lov na tartufe su glavni lovci, ali psi su ''glavniji''

Za lov na tartufe su glavni lovci, ali psi su ''glavniji''

Foto: HTV / HRT

U Istri, u Motovunskoj šumi, najpoznatijem staništu skupocjene gljive intenzivna mirisa, vadi se bijeli tartuf. Skuplji je i rjeđi od crnog, ne može se uzgojiti, a zbog sušnog razdoblja ove ga je godine manje nego inače. U lov se zaputilo i 30 zainteresiranih turista.

Za lov su glavni lovci, ali psi su ''glavniji''. Lopata u ruke ili na rame i u šumu. Osam lovaca, njihovi ljubimci i 30 znatiželjnika. Neočekivano brz ulov, iako veličine lješnjaka. 

- Mislio sam da uopće nećemo napraviti ove godine, ne tako brzo, ali iznenadile su nas moje cure, rekao je tartufar Vlado Božić.

A iznenađenje je tim veće jer je ekstremno velika suša ostavila traga i u Motovunskoj šumi. Nema kiše - nema gljiva. Ali osim s vremenskim neprilikama, bore se ovi čuvari prirodnih staništa i s ilegalnim lovom.

- Sad idemo slobodno unutra i dajemo primjer ostalim tartufarima da se strpe jer je štetan raniji ulazak i cijena je jako mala. Može se naštetiti urodu koji kasnije je puno skuplji, rekao je Ivan Vukadinović, tajnik Udruge tartufara Istre.

Nešto više se ipak može možda zaraditi na ulovu našeg Vlade. Uspješne su danas Mila i Nola. I to pod pratnjom gostiju iz Rijeke i s Krka. I da, zato je danas tartuf doista važan motiv dolaska u ovaj dio Istre. 

- Tartuf je važan, sezona koja kreće 1.9. je nova turistička sezona, peto godišnje doba kako mu volimo tepati zbog značaja. Važno je za lokalnu ekonomiju, ugostitelje, istaknuo je David Matković, direktor TZ Motovun.

A s manifestacijama poput ove to znači još više turista u posezoni, itekako važnoj za unutrašnjost Istre, koja ove godine ionako ruši sve rekorde.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!