Vesela šetnja kroz vinograde s čašom u ruci

12:47 / 22.05.2022.

Autor: Petra Neuner Geržinić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Wine&walk

Wine&walk

Foto: Dnevnik / HRT

Neki su se rekreirali uz čašu vina na "Wine and Walk" avanturi u Istri. Kroz labirinte vinograda, šeće se s čašom za degustaciju.

 

Početak - poprilično živahan i ambiciozan. No, rutu treba dobro proučiti. Naravno, uz dobru podlogu. Čašu - dvije.

 Stiže i poletna ekipa iz Švedske i s Raba.

 - Jučer smo proveli u Žudetićima u kući, počeli smo s vinom i sad nastavljamo, odgovara Elvis s Raba na pitanje kako su se pripremali za šetnju.

- Savršena, u piću više nego u šetnji, kaža Sabina o svojoj kondiciji.

- Sjajno, sjajno - izvrsno - doći ćemo i dogodine, poručuju Boris i Roman iz Švedske.

Ali prije svega - nezaobilazna zdravica na švedskom. Nazdravljaju i karlovački studenti na ozbiljnoj terenskoj nastavi.

- Ne samo piti, da se podružimo i malo bolje upoznamo s obzirom da je bila korona, kaže Paula, studentica Veleučilišta u Karlovcu.

A sad hod kroz labirint vinograda i maslinika između Buja i Brtonigle. U potrazi za finom kapljicom. Kroz osam okrijepnih postaja na kojima se predstavlja 13 vinara.

-To je jedna enogastronomska manifestacija tako da svi uživaju. Ne stignu se napiti, na svakom punktu imaju dvije čaše vina i zalogajčić i 13 kilometara, i lijepo to sve ispari, kaže Valter Basanesse, direktor TZ-a grada Buje.

A da ispari, treba se pokrenuti, pa evo i poticaj.

Sad put pod noge kilometar, dva, tri. I onda opet odmor. Na četvrtoj postaji neki iznimno umorni. Jer teško se na 30 stupnjeva uspinjati istarskim brežuljcima. Ali neki u naponu snage - pjevaju i plešu.

Što je bolje vinogradi, priroda ili vino?

- Ne može se odlučiti, sve je lijepo...Ja mislim da su ljudi koji su tu napravili sve što treba, kažu Matea i Roberto iz Slovenije.

I to je zapravo najbolja pohvala turističkim zajednicama sjeverozapadne Istre. A one se već spremaju za nove avanture na vinskim putovima. Čak tri još ove godine. U Novigradu, tematska o teranu u Motovunu i muškat wine and walk u Momjanu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!