Sve popularniji rafting na Dravi

21.07.2022.

07:00

Autor: Marijana Kranjec/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Sve je popularniji rafting na Dravi

Sve je popularniji rafting na Dravi

Foto: Ilustracija/Goran Kovacic / Pixsell

Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav već je 10 godina pod zaštitom UNESCO-a, pa turistički sadržaji ondje idu u smjeru predstavljanja njegove bioraznolikosti na održiv način. Sve je popularniji rafting. Četiri općine iz Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije osnovale su zajedničku turističku agenciju kako bi lakše privukle turiste u taj kraj. Ruta za rafting počinje u jednoj, a završava u drugoj županiji koja usto užurbano uz Dravu dovršava već drugi centar za posjetitelje.

Za niskog je vodostaja Drava ljeti najpitomija, pa svoje obale nudi i onima koji su je dosad radije gledali samo s kopna.

Baš tu su pitomost odlučile iskoristiti općine Pitomača, Špišić Bukovica, Kloštar Podravski i Podravske Sesvete, čijim područjem Drava i protječe.

- Naš pogled na turizam nije administrativnog karaktera, da radimo podjele nego kad posjetitelj dođe na naše područje dobije maksimalno ono što bi ga moglo zanimati, rekao je Davor Deskar, direktor turističke agencije.

Rafting na Dravi ili Drafting tako organiziraju barem jednom na tjedan.

Od Brodića u Koprivničko-križevačkoj do Križnice u Virovitičko-podravskoj županiji trebaju otprilike dva sata, nakon toga slijedi okrepa. U ponudi će biti i više sadržaja kada se najesen na Križnici otvori novi Centar za posjetitelje.

- Moći ćete naći puno informacija o brojnim vrstama biljnim i životinjskim, o zaštićenom krajobrazu što je Križnica još od 2001., ali moći ćete letjeti kao orao štekavac, rekla je Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica JU-a za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Virovitičko-podravske županije.

Uz električne bicikle i vlakić, to će ovaj kopneni otok uz mađarsku granicu koji s Hrvatskom spajaju samo skela i viseći pješački most učiniti privlačnijim i za veće skupine turista.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!