Tajanstveni Dvigrad skriva brojne legende

01.11.2022.

07:06

Autor: Marko Percan/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Istarski ruševni grad

Istarski ruševni grad

Foto: HTV / HRT

Istarski ruševni grad Dvigrad zbog ratova i epidemija kuge napušten je u 17. stoljeću. U blizini se nalazi i nekoliko još nedovoljno istraženih grobnih lokaliteta, od kojih su neki stari i više od 1500 godina.

Tajanstveni Dvigrad skriva brojne legende. Poput one koja govori kako je jedne noći pred gradska vrata došla starica u dronjcima kojoj nitko nije htio pomoći. Osim jednog mladića. 

- Otkrila se da ona nije žena nego kuga i da će te večeri poharati Dvigrad, i tako ga je zamolila da on sa svojom sestrom i majkom ode iz Dvigrada i da se tako spasi, naglasio je Marko Jelenić, povjesničar.

Žrtve kuge pokopane su izvan grada kako bi se zaustavila epidemija. No u okolici su i znatno starija groblja. Na brdu do Dvigrada nalazi se najstarije Dvigradsko groblje, zove se groblje na Kacavancu. Samo groblje bilo je u uporabi od 4. do 12. stoljeća, pronađeno je 50-ak grobova.  

Unutar gradskih zidina i crkve sv. Sofije pokopani su crkveni velikodostojnici. 

Priča o Dvigradu još je mističnija kada znamo da su proteklih godina u ove vrijedne grobove čak i provalili pljačkaši, očekivali su da će tu pronaći nešto vrijedno. 

Vrijedno je i groblje ispod Dvigrada, kod crkvice sv. Marije od Lakuća koja skriva iznimne freske iz 15. stoljeća. Na ovom se mjestu stanovnici okolnih naselja pokapaju već sedamsto godina. 

- Ovdje su pokopani većinom stanovnici Dvigrada i okolnih sela, Korenići i slično vrlo vjerojatno možda i netko od kuge, rekao je Jelenić. 

Oni koji su preživjeli ratove i epidemije u 17. stoljeću, stvorili su novo naselje - Kanfanar. 

- Općina Kanfanar je jedan izraziti rudnik kulturnih dobara i povijesnog nasljeđa, Dvigrad je svakako najznačajniji spomenik kulture na našem području, rekao je Sandro Jurman, načelnik općine Kanfanar.

A mjesta na kojem počivaju njegovi stanovnici svjedoče o tome da Istra nije oduvijek bila hedonistički raj za goste. Trajni spomen na to ostaju mistične ruševine i grobovi u kojima počivaju ljudi iz nekog drugog, burnog i teškog vremena. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!