Tartufa je manje nego inače, zbog nikad duljeg toplinskog vala

02.09.2024.

20:16

Autor: Senka Mošnja/S.M./Dnevnik/HRT

Počela je sezona najskuplje gljive na svijetu. Cijenjeni bijeli tartuf lovi se od rujna do prosinca pa su tartufari sa sjevera Istre organizirali pokazno branje za posjetitelje. Nisu, doduše, naišli na velike količine, za što je "kriv" nikad dulji toplinski val. 

Šuma podno Motovuna ugostila je više od stotinu znatiželjnika koji su, podijeljeni u grupe, krenuli u lov. Naravno, uz tartufare i glavne aktere, ondje je i kujica Drina. Ona se nije dala smesti kada je nanjušila plijen.

Nekim turistima bilo je to novo iskustvo, a drugi su pronalazak tartufa očekivali i ranije.

- Pa s obzirom da smo prije toga dugo hodali šumom, bilo je već vrijeme da nađu nešto, kazao je Siniša iz Čakovca.

- Iznenađena sam kako je super sve organizirano, kako to sve izgleda... Čula sam nekad da to postoji, ali više informacija nisam imala o tome, izjavila je Enđi iz Moćeničke Drage.

No nikad dulji toplinski val utjecao je na slabiji ulov. Darko Muzica, predsjednik Udruge tartufara Istre objasnio je da su tartufi direktno vezani na klimu, količinu kiše.

- Nije dobro da je previše, nije dobro da je premalo, a pogotovo nije dobro da zemlja zakuha i kad se temperatura u zemlji digne kao sada, rekao je Muzica.

Zato će nastaviti loviti tek za koji tjedan kako se plodište ne bi uništilo, a bijelom tartufu omogućilo da pravilno sazrije. No, posjetitelje to ne zabrinjava. Ulov im je ubrzo pripremljen u kombinaciji s tjesteninom.

Razlika izmđu bijelog i crnog tartufa jasno se osjeti, tvrdi Ljubica iz Virovitice. Ima, kaže, neki specifičan miris.

- Naš vodič je s dva psa pronašao bijeli tartuf. Odmah smo pomirisali i to mi je baš bilo onako nešto posebno, dodala je Ljubica.

Godinama se u turističkoj promidžbi iskorištava ta posebnost na području Motovuna.

- Tartuf pokušavamo povezati s vinima i kroz druge manifestacije tako da je on zbilja bitan aspekt ponude naše destinacije i to je nešto što nas čini drukčijim, kazao je David Matković, direktor turističke zajednice Motovuna.

Motovunski restorani tako nikada nisu prazni. A jesen tek dolazi. Ova bi na sjeveru Istre, barem prema najavama, mogla nadmašiti i rekordnu lanjsku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora