Tradicionalno okupljanje iseljenika s područja Labinštine

22.08.2022.

07:06

Autor: Jana Radić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Iseljenici s područja Labinštine

Iseljenici s područja Labinštine

Foto: HTV / HRT

Iseljenici s područja Labinštine već tradicionalno se okupljaju u rodnom kraju kako bi održali međusobni kontakt, ali i prenijeli ljubav prema zavičaju na mlađe naraštaje. Organiziraju se i hvalevrijedne humanitarne akcije pa tako planiraju kupiti stacionarni mamograf za žene Labinštine.

Graciela Zulijani odselila se s obitelji u New York prije šezdeset godina. Rodni kraj uvijek joj je u mislima.

- Ja sam imala 13 godina kad sam išla u Ameriku, ali sam naučila hrvatski jer dolazimo tu već 20 godina, inače moji oba, sin i kći, govore baš po šumberski, kaže Graciela Zulijani, SAD.    

Drugi pa i treći naraštaj iseljenika s Labinštine rado dolazi u kraj iz kojega su njihovi roditelji i nonići. 

- Kao dijete sam ovdje došla za praznike, 7. i 8. mjesec, kod bake i djeca, onda oni su me naučili labinjonski i zato malo miješam hrvatski i labinjonski jer ja sam rođena u Francuskoj, govori Marina Šumberac, Francuska. 

- Dolazim od djetinjstva, uvijek me lijepo primite i meni je baš dobro tu, kaže Steven Veselica, SAD.

Tradicionalno okupljanje iseljenika prekinula je pandemija, no ove su godine stigli u velikom broju. 

- Drago mi je da iseljenici ponovno dolaze, neki su se vratili i trajno ovdje i lijepo je da se mogu ponovno okupiti, nakon dvije godine što nije bilo službenog okupljanja, kaže Barbara Buršić, Hrvatska matica iseljenika Pula.

- Izgleda da su te veze, koje nisu ništa drugo nego jedno veliko srce kod naših iseljenika, toliko jake da ni pandemija, ni ekonomska kriza, ništa ih nikad nije moglo zaustaviti da dođu doma, ove godine ih je jako puno došlo doma, kaže Valter Glavičić, gradonačelnik Labina.

A okupljanje je imalo i humanitarni karakter. Iseljenici su se udružili kako bi kupili mamograf za Dom zdravlja u Labinu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!