Tradicionalne slastice u ritmu s modernim vremenom

08.01.2022.

07:00

Autor: Ante Raić/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Filip Matok

Filip Matok

Foto: HTV / HRT

U posljednjih nekoliko godina sve više mladih odlučilo je potražiti sreću izvan granica Hrvatske. Potpuno drugačiji pristup ima mladi slastičar iz Marije Bistrice. 

22-godišnji Filip Matok vjerojatno je najmlađi vlasnik slastičarnice u središtu Zagreba. Od malih nogu je gledao i učio kako se pripremaju kolači i torte.

- Ja sam definitivno odrastao u obitelji u kojoj su se kolači oduvijek radili, uvijek su bili dobri kolači. Nekako sam uz mamu i baku krenuo u to i našao se sasvim slučajno u ugostiteljstvu, rekao je Filip Matok, slastičar i poduzetnik.

Filip je ponudio jedinstveni koncept narudžbom jednog kolača. Primjerice, međimurske gibanice, dobijete dvije inačice iste slastice, starinsku i suvremenu.

- Želimo održati to neko tradicionalno slastičarstvo, da naši tradicionalni kolači ne odu u povijest, a opet i da smo u ritmu s današnjim vremenom, da ponudimo i nešto moderno, rekao je Matok. 

Ponuda nije velika, s obzirom na to da su proizvodni kapaciteti zasad ograničeni na 200-tinjak kolača dnevno. No, to jamči svježinu, a primjerice jučer - svi su kolači rasprodani do 5 popodne.

- Meni je želja oduvijek bila imati neku svoju malu slatku priču, baziranu više kao pastry shop, i baviti se samo izradom kolača. Našli smo lokal, krenuli smo doslovno preko noći, uredili lokal i počeli raditi, počeli proizvoditi. S prvih mjesec dana sam jako zadovoljan, velik je odaziv ljudi, svima je zanimljiv projekt, i zasad idemo u dobrom smjeru, naglasio je Matok. 

Filipov primjer dokazuje da se, uz dobru ideju i poduzetnički duh, može uspjeti i u Hrvatskoj.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!