Najbolja mlada znanstvenica i slastičar dolaze iz Karlovačke županije

25.12.2021.

07:00

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Matija Kuzmić i Marija Mazor

Matija Kuzmić i Marija Mazor

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Najbolja mlada znanstvenica za temeljne znanosti u 2021. i najbolji mladi slastičar, dobitnik stipendije, dolaze iz Karlovačke županije. Za njihove poslovne uspjehe nagradila ih je i karlovačka županica.  

Marija Mazor iz male Trošmarije pokraj Ogulina već je s 12 godina objasnila roditeljima - želi se baviti molekularnom biologijom. 


- Nisam ni znao što je to, u biti, kad je ona to upisala, budimo na čisto, znao sam da ide na PMF u Zagreb, kaže njezin otac Zvonko Mazor.


Doktorirala je na francuskom sveučilištu u Orleansu.


- To je jedno posebno razdoblje gdje se radi po 12, 16 sati dnevno, iziskuje određenu vrstu odricanja. Sad je već lakše kad plivate u tim vodama, kaže Marija Mazor.


Trenutačno je uključena u šest projekata na Medicinskom fakultetu u Rijeci.


- Razvijamo i testiramo neka nova cjepiva za tumore, uključujući i maligni tumor mozga, glioblastoma, radimo dosta na reproduktivnoj biologiji, ističe.


Matija Kuzmić iz Veselića jedan je od najboljih mladih slastičara u zemlji i dobitnik stipendije "Raise the bar". 


- Baka i mama su počele peći kolače, ja sam to uvijek gledao. S nekih 10 godina sam počeo sam raditi svoje male kolačiće, tipa chocolate cookies, kaže.


Upisao je za kuhara u karlovačkom TUŠ-u i otada se stalno usavršava.


- Sredinom iduće godine putujem u Paris na studiranje na Col de Cas, ići ću na program Paste French arts, kaže.


Marija i Matija dokaz su da se može uspjeti i kad dolazite iz male sredine.


- Imamo Matiju koji je u strukovnom obrazovanju pronašao i zanimanje, ali, evo, već i sada uspješno kroči sa svojim prvim radnim iskustvom, a naša Marija u akademskoj zajednici, kao doktorica znanosti, rekla je karlovačka županica Martina Furdek Hajdin.


Za svoje uspjehe i promicanje županije u svijetu - oboje su nagrađeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!