Tužna priča o glavatoj želvi

20.02.2023.

07:00

Autor: Ana Marušić/M.M./More/HRT

Glavata želva

Glavata želva

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

Morske kornjače žive u svjetskim morima već više od 110 milijuna godina i među najatraktivnijim su, ali i najosjetljivijim morskim kralježnjacima. Čovjekov utjecaj na morski okoliš svakodnevno prijeti njihovu preživljavanju, pa su zaštićena vrsta. Kad su šetači na čarobnoj Kraljičinoj plaži u Ninu javili da je u plićaku nepomična glavata želva, poziv je proslijeđen mjesnim komunalcima.

 - Obišla sam cijelu Kraljičinu plažu jer nisam znala lokaciju i kad sam ju uočila pomislila sam: "Bože, kolika je... i mrtva". Malo sam ju dragala, ona nije davala nikakve znakove života. Pozvala sam sve institucije, veterinare. Kad sam ju zvukla na suho tada je počela davati znakove života, ispričala je Majda Morović, komunalna redarica, Nin.

Dok se čekao prijevoz do Pule, mladi je mužjak glavate želve dobio mjesto u prostoriji grijanoj na preporučena 22 stupnja, te dekicu. Majda mu je vlažila kožu i pazila da ne presuši, a stigli su i maleni posjetitelji, jer se pročulo da općina Nin ima rijetkog gosta.

Glavata želva prevezena je u Aquapark Pula, gdje je biologinja, dobro upućena u nevolje jadranske populacije glavatih želvi, procijenila da mužjak ima 25 godina i da je težak 50 kilograma.

- Nin i ostala područja sjeverno od Zadra su dosta plitka mora i zbog takvih uvjeta, sa ovako velikim burama, postoji mogućnost da se glavate želve koje tamo inače borave i hrane se, jer je to dobro područje ishrane, zaglave u području hladnog vala zime. Nažalost to su dosta kritične situacije i takve kornjače se pothlade doslovno u nekoliko dana i mogu uginuti, s obzirom da one ne mogu svoju tjelesnu temperaturu regulirati kao na primjer sisavci. Savjet je da u svakom slučaju ako prolaznici naiđu na želvu, da se jave na broj telefona 112 i pokušat ćemo u što kraćem vremenu doći i preuzeti je, rekla je Karin Spiech, biologinja u Aquariumu Pula.

Nakon stupanja u kontakt s djelatnicima Aquariuma, nalaznici će dobiti upute što im je činiti. U svakom slučaju najvažnije je zaštititi je od zime i vjetra i ako je moguće, utopliti. Zagrijavanje je jedini način liječenja takvih jedinki, a zatim preostaje čekati da se vidi hoće li svi organi reagirati. Ovaj put to, nažalost, nije bilo dovoljno, mladi je mužjak bio previše pothlađen pa ostaje samo žal što nije pronađen prije, jer bi tada, zahvaljujući svemu poduzetom, kraj sigurno bio vedriji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!