Izumitelj Zoran i njegove čarobne kutije

14.01.2023.

13:15

Autor: Melita Šare/Dnevnik/HRT/A.S.

Zoran Maksan

Zoran Maksan

Foto: Dnevnik / HRT

Zoran Maksan, inženjer elektrotehnike iz Biograda, odlučio je zaplivati izumiteljskim vodama i kaže - da se može. Neki su njegovi izumi komercijalni, a neke stvara iz čistog zadovoljstva.

Prije nekoliko desetljeća, nakon završenog fakulteta, izumitelj Zoran odlučio se za teži, ali njemu draži put. Svako malo "žarulja mu zasvijetli". Prije okolina na njegove umotvorine nije baš imala razumijevanja. No, sada smo, kaže, globalno selo pa se zainteresirani investitori uvijek pronađu putem interneta.

- I onda jednom kad uđeš u taj film, vidiš da je svijet puno ljepši nego što su te učili. Vidiš da ćeš kao inženjer kopirati rješenja iz Njemačke. Tu mi možemo raditi vrhunske stvari, rekao je. 

Sada se bavi vratima bez ključanice i ključa. Radi na principu magneta i ovog zakukuljenog labirinta. Demonstrira na ovim čudnovatim kockama, svojevrsnim vratima za sef.

- Ova priča koju radim prezentira zapravo mehanizam koji je unutra, koji ima nekakve magnete. S vanjske strane je ova kocka, ona se uhvati za magnete i povlačeći ovo po nekoliko linija prolazite kroz labirint i dolazite do dijela koji je zaključan i maknete magnet. Onaj tko dođe pored ovih vrata, nema pojma što je to, a ne može prepoznati labirint, objasnio je Zoran. 

Tek treba vidjeti kako će tržište prihvatiti Zoranove čarobne kutije. Primjerice, od ovih davno izumljenih podvodnih svjetiljki može i dalje sasvim dobro živjeti pola godine.

- U principu neki ljudi otvore web stranice i tu prezentirate svoju ideju na kvalitetan način jednominutnim videom. Kažete koliko košta serijska proizvodnja. Ako se publici svidi, unaprijed plati, nema banaka, lokalnih moćnika, bogataša i slično, ja i moji potencijalni kupci, dodao je. 

No gospodin Zoran nema samo u glavi - ima i u nogama. Mnoge zlatne medalje s izumiteljskih sajmova, ali i s atletskih natjecanja kada je bio mladić.

- Bio sam prvak Hrvatske na četiri puta sto metara, kazao je. 

Ovaj sanjar živi svoj san. Često neshvaćen i poput Don Quijotea u borbi s birokracijom, od svojeg životnog stila ne odustaje. Izaći i razmišljati izvan okvira, njegova je mantra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!