U Ninu počeo Festival soli

03.08.2023.

12:45

Autor: Ana Marušić/Dnevnik/IMS/I.Z.

U ninskoj Solani početkom kolovoza tradicionalno se održava Festival soli, koji svake godine posjeti između 4 i 5 tisuća turista. Cijela solana postaje muzej na otvorenom, a uz besplatne sadržaje, posjetitelji mogu uživati i u različitim aktivnostima, poput ručne berbe i natjecanja u pakiranju soli.

 Tradicionalna proizvodnja soli magnet je za brojne posjetitelje, no Nin svojim gostima nudi mnogo više.

Festival Soli tek je jedna u nizu brojnih zanimljivih manifestacija koje se ovoga ljeta održavaju u Ninu. Već slijedi nova, romantična noć za koju će poslužiti ova prekrasna kočija kraj koje se nalazimo.

- Prije svega bih istaknula sve što se u Ninu događa, događa se sinergijom svih gradskih službi. Kočija je upravo tu kako bismo uronili u tjedan kada slavimo ljubav, najjaču emociju, romantiku i kada bi svi posjetitelji koji se odluče posjetiti Nin mogli otkrivati uz kočiju koja će dobiti još dodatnih elemenata dekoracije. Razne elemente dekorativnog tipa od lukova, kiss pointa, ljuljačke, klupa za ljubljenje, tu su brojna iznenađenja za posjetitelje, razne nagrade, igre, zabavni program. Dakle, čitavog tjedna idite i otkrivajte romantiku u Ninu, rekla je Marija Dejanović, direktorica turističke zajednice Nina. 

- Ovog trenutka možemo reći da imamo oko 15 tisuća turista koji se odmaraju u komercijalnim i nekomercijalnim smještajnim kapacitetima. Mislim da je Nin sada pun. Najveći dio su obitelji s malom djecom koje obožavaju te pješčane, plitke obale. No, ono što već više godina, dakle skoro 9 godina, promoviramo Nin kao romantičnu destinaciju, jednu od najromantičnijih destinacija Europe. Nin sam po sebi je destinacija koja jednostavno mami, da je otkrijete, da uživate na tim plitkim obalama, tajanskim kalama, da posjetite i Solanu, da otkrijete ptičji svijet, ima tu pregršt stvarno svega. 

Zaključuje kako očekuje još jednu dobru sezonu, ako ne i rekordnu. 

- Vjerujem da će biti rekordna, već smo prvih šest mjeseci premašili 2019. godinu, naravno vjerujem da će tako biti i u gradu Ninu i na kraju ove sezone, rekla je Dejanović.

Bijelo je zlato nekoć bilo toliko vrijedno da su u doba drevnog Rima vojnike plaćali u soli, jednako kao i činovnike u Mletačkoj Republici. Danas to više nije običaj, no kvalitetna morska sol uvijek će biti na cijeni, među ostalim zato što proces proizvodnje nije lagan i umnogome ovisi o klimatskim uvjetima.

- Ručno beremo sol i sušimo je na suncu. Bez prirode i bez vjetra s Velebita, odnosno naše bure, ne bi bilo naše soli, rekla je Sanja Stamenić Oštrić, direktorica marketinga.

A to cijene posjetitelji svih dobi.

Od jutra se ovdje smjenjuju grupe u jednosatnim obilascima polja.

- Mi nudimo nekakav tip industrijskog turizma, gdje ti vidiš kako se ta proizvodnja odvija na poljima soli, čuješ priču o soli, koja je stara preko tisuću i petsto godina, o čemu svjedoči i rimska zapornica na našim poljima soli, istaknula je Stamenić Oštrić.

Vrijeme danas nije bilo pogodno za prikupljanje najdragocjenijeg proizvoda ove solane.

No nitko od posjetitelja nije izgledao kao da je nezadovoljan zbog toga. S ovog su mjesta danas, u virtualnom svijetu, podijeljene stotine fotografija, a za destinaciju bolja reklama od toga ne postoji.

HRT-ova reporterka Ana Marušić kazala je kako postoji nešto čarobno u bazenima gdje sol nastaje i bere se gotovo nepromijenjeno već tisuću i pol godina.

Ručno branje cvijeta soli danas se nije moglo iskušati, jer se taj posao ne radi po radi po vjetrovitim vremenu.

Posjetitelji su kroz organizirane posjete i predavanja mogli štošta doznati. Programi za najmlađe su uvijek originalni.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!