"Dok je kruha, nije gladi" govorili su naši stari. Tako je u selima nedaleko od Bjelovara nazvana i jedna tradicionalna priredba - prikaz žetve na starinski način. Ove je godine održana u općini Nova Rača. Stigle su mnoge udruge i posjetitelji, no nema mnogo onih koji su spretni s ručnom kosom i konjskom kosilicom.
Rijetko kad se vidi slična povorka danas na selima. Na zapregama kosci i težaci došli su u Međuraču na starinsku žetvu.
Valja dobro nabrusiti kosu. Pšenica je zrela i malo vlažna od noćašnje kiše. No, naši se težaci nisu morali rano ustati kao nekoć njihovi stari.
- Dok su vrućine bile, dok je ručna košnja bila, ujutro su oko 3 sata kretali na polje da bi pokosili i onda je to u pojaseve trebalo staviti ili povezati i u stavke staviti ili križeve, objasnio je Mladen Kobra iz udruge "Ploščičko mašinanje", Stara Ploščica.
Cijeli dan se radilo za prinos upola manji nego danas. No bilo je mnogo više zajedništva.
- Nije bilo lagano, ali su se ljudi družili, polje je bilo puno ljudi. Recimo za ral žita, trebala su četiri kosca, prisjetio se Đuro Dolenac iz Stare Ploščice.
- Nekad smo išli s polja, onda ako nisu međaši skupčali s polja, onda smo im pomogli pa smo išli svi skupa doma. Do čovjeka se držalo puno nekad. I konja. Jer čovjek i konj su nekad bili oslonac gospodarstva, rekao je Dražen Mežnarić iz Udruge uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka i posavca KKŽ.
Upregnuti ljepotani dobro su odradili posao s konjskom kosilicom. Precizno godište joj se ne zna, možda sedamdeset ljeta. I ona služi kao suvenir - da se očuvaju običaji.
- To nas veseli da tako nešto radimo i organiziramo da prikažemo mladima kako se to nekad radilo, kako se živjeli, a i onima starima - kad sad vide, da se raznježe oko srca, neki i rasplaču, kazala je Višnja Dreta iz udruge "Ploščičko mašinanje", Stara Ploščica.
A kad je žetva gotova, težake treba i pošteno nahraniti. Samo domaće, naravno, uz domaće tamburaše. Dok se pšenica prosuši, za dva tjedna svi će se opet okupiti na "Ploščičkom mašinanju" na starinskom drešu.