U Poreču se održava 16. BOOKtiga

21.04.2023.

07:10

Autor: Jana Radić/Dnevnik/HRT/IMS/R.S.

Festival posvećen knjizi

Festival posvećen knjizi

Foto: HTV / HRT

U Poreču je počela 16. BOOKtiga, festival posvećen knjizi. Osim književnih promocija održava se i sajam rabljenih knjiga BOOKtižin.


Beletristika, publicistika, dječje knjige, stripovi, mnogo se naslova može pronaći na popularnoj porečkoj BOOKtigi. 

- Naš fond broji preko 3, 4 tisuće knjiga koje prodajemo po simboličnoj cijeni od 1 i pol eura od novaca koji će se sakupiti uložit ćemo ih u nove projekte Gradske knjižnice Poreč, za HRT Regionalni dnevnik rekla je Dubravka Stevanović, voditeljica BOOktige. 

Knjige koje se mogu kupiti po simboličnoj cijeni donirali su građani. Sajmu rabljenih knjiga već tradicionalno su se pridružili i antikvari. 

- S prijateljima iz Ljubljane i Rijeke već godinama prijateljujem oko antikvarnih knjiga i oni su me pozvali, a ja sam s radosti prihvatio poziv da se pridružim ovoj manifestaciji, Draško Minić, antikvar, Beograd. 

- Taj sajam je po mojem mišljenju i po mišljenju mojih kolega najbolji sajam u regiji, jer je toliko te ljubavi prema knjigama u tom sajmu i dobrih događaja da to teško nađeš bilo gdje oko nas, istaknuo je Rok Glavan, antikvar, Ljubljana. 

Brojni književnici


Programski dio festivala obogatit će brojni književnici.

- Mi moramo biti u stalnom kontaktu s djecom, a književni susreti i ovakvi festivali su idealna prilika da malo upoznamo svoje čitatelje da vidimo kako reagiraju na naše priče i što bi oni dalje, objasnila je Jelena Pervan, književnica. 

Posjetitelji iz cijele Hrvatske oduševljeni, a Porečani ponosni što su dio ove uspješne priče.

- Ljubav je oduvijek od malena su me učili čitati knjige i onda se to nastavi sa školom i onda sam uvijek u knjižnici, rekla je Anita Kordić, volonterka festivala. 

- Pa evo došli smo pogledati knjige za djecu, našli smo Karolinu i po preporuci gospodina Asterixa, kazala je Monika Jakovljević, Poreč. 

Program BOOKtige traje do subote, a sajam pročitanih knjiga BOOKtižin otvoren je tijekom manifestacije u parku Matije Gupca svakoga dana od 10 do 19 sati.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!